Ciasto „Marysieńka”

Fantastyczny kakaowy biszkopt, z puszystym waniliowym kremem budyniowym i orzechowym plackiem w środku, który sprawia, że ten wypiek jest absolutnie wyjątkowy. To właśnie orzechy, przyjemnie chrupiące w buzi, nadają mu tego wspaniałego smaku, a czekoladowe ganache dopełnia całości.

Inspiracja: Ciasta Siostry Anastazji

Ciasto Marysieńka

 

Składniki

Biszkopt:

7 jaj
125g cukru
2 czubate łyżki kakao
110g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Placek orzechowy:

250g drobno posiekanych orzechów włoskich
5 białek
200g cukru
1 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Krem:

500ml mleka
ziarenka z 1 laski wanilii
5 żółtek
200g cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła

Polewa:

75g gorzkiej czekolady
75g mlecznej czekolady
150g śmietanki kremówki
zmielone orzechy włoskie do posypania

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Żółtka oddzielić od białek.
3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem.
4. Ubić pianę z białek stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu uzyskania sztywnej i błyszczącej masy.
5. Dodawać po jednym żółtku i miksować na wolnych obrotach.
6. Na końcu przesiać mąkę wprost do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
7. Masę przelać do przygotowanej blaszki, wygładzić i piec przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić.
8. Przygotować placek orzechowy: białka ubić dodając stopniowo cukier. Również otrzymamy sztywną i błyszczącą masę.
9. Dodać resztę składników i wymieszać.
10. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i piec przez 30-40 minut, również w 180°C. Całkowicie wystudzić.
11. Przygotować krem: odlać 125ml mleka, resztę mleka zagotować z wanilią.
12. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę, dodać odlane mleko i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać na gładką masę, którą należy wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Całkowicie wystudzić.
13. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń. Dokładnie utrzeć.
14. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na dwa placki. Układać warstwy: biszkopt, 1/2 kremu, placek orzechowy, 1/2 kremu, biszkopt.
15. Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, ściągnąć z ognia i wrzucić pokruszoną czekoladę. Wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lekko wystudzić i oblać ciasto polewą. Posypać orzechami.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

25 thoughts on “Ciasto „Marysieńka”

  1. Planuje upiec takie ciasto tyle ze z wkladka kokosowa, w oryginalnym przepisie jest 280 g cukru na 8 jaj i mysle ze to duzo. A czy w tym biszkopcie te 125 g napewno jest ok ? Czy uda mi sie go przekrouc na 2 blaty w formie 33×21 mierzona na dole ?

    • Placek orzechowy raczej nie nasiąka masą – nawet nie ma takiej potrzeby. Ciasto spokojnie można przygotować 2 dni przed podaniem. Będzie nawet lepsze 🙂

  2. Biszkopt wyszedl bardzo dobry, ale jaja powinny byc rozmiar M czy L ? Teraz planuje zrobic to ciasto i czy 1.5 lyzki maki ziemn, do kremu napewno wyjdzie ok ? Pytam bo czesto w przepisach na krem jest maka ziemn i do tego jeszcze pszenna 🙂

    • Ja zawsze używam jajek L. A co do kremu, to powinno oczywiście być 3 łyżki mąki pszennej i 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Już poprawiam i dziękuję za uwagę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *