Ciasto Krówka

Dziś mam dla Was połączenie smaków, które przywodzi na myśl ulubione cukierki wielu z nas. Delikatny biszkoptowe blaty oraz placek miodowy przełożone są kajmakowym kremem budyniowym. Ciasto wykończyłam biszkopcikami nasączonymi bardzo mocną kawą i całość oblałam polewą kakaową. Jako, że kawa jest dość gorzka, to idealnie równoważy słodycz kremu.

Krówka

Składniki

Biszkopt:

4 jajka
100g cukru pudru
135g mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Placek miodowy:

165g mąki wrocławskiej
75g masła
65g cukru pudru
1 małe jajko
1 łyżka miodu
1 łyżka mleka
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Do nasączenia:

1/2 szklanki wrzącej wody
3 łyżeczki cukru

Krem krówkowy:

5 żółtek
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
450ml mleka
400g masy kajmakowej
350g masła w temperaturze pokojowej

Górna warstwa

na polewę:

25g masła
1/4 szklanki cukru pudru
3/4 łyżki ciemnego kakao
3/4 łyżki przegotowanej wody

dodatkowo:

100g okrągłych biszkoptów
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
1/3 szklanki gorącej wody

Krówka a

Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę o wymiarach 24x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać bezpośrednio do masy w dwóch częściach i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki, wyrównać i upuścić kilka razy na blat z wysokości mniej więcej 15cm. W ten sposób pozbędziemy się dużych pęcherzyków powietrza z ciasta i po upieczeniu nie będzie dziur w biszkopcie. Piec przez 20-25 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Całkowicie wystudzić.

Aby przygotować placek miodowy należy przesiać mąkę z sodą, dodać masło i zmiksować do uzyskania drobnych grudek. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników. Masę rozsmarować w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest lepkie i takie właśnie ma być. Piec przez 15 minut i odstawić do wystudzenia.

Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru na jasną i puszystą masę. Dodać 1/2 szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i zmiksować na gładką masę. Resztę mleka przelać do garnuszka, dodać masę kajmakową i podgrzewać, przez cały czas mieszając, aby kajmak dobrze się rozpuścił. Zagotować. Zmniejszyć płomień i do gotującego się mleka dodać masę żółtkową bardzo intensywnie mieszając. Najlepiej użyć do tej czynności miksera. Nie przerywając mieszania ugotować gęsty budyń. Uważać, aby budyń się nie przypalił. Bezpośrednio na powierzchni gorącej masy ułożyć folię spożywczą. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Całkowicie wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać budyń kajmakowy. Ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Odłożyć 2-3 łyżki kremu do posmarowania wierzchu ciasta.

Biszkopt przeciąć wzdłuż na dwa blaty tej samej grubości. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i mocno nasączyć oba blaty.

Układać warstwy: biszkopt, 1/2 kremu, placek miodowy, 1/2 kremu, biszkopt. Na wierzchu rozsmarować 2-3 łyżki kremu.

Kawę rozpuszczalną i cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Kawę przelać na talerzyk i nasączać w niej biszkopty z jednej i z drugiej strony, następnie układać je na wierzchu ciasta, jeden obok drugiego.

Przygotować polewę. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i wodę. Dokładnie wymieszać i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Nie gotować. Polewę rozlać na wierzchu ciasta. Całość wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy placek miodowy zmięknie, a smaki się „przegryzą”.

SMACZNEGO!!!


7 thoughts on “Ciasto Krówka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *