Ciasto Jakuba

Ciasto Jakuba to placki z wiśniową pianką, przełożone moim ulubionym kremem budyniowym. Wykończyłam je polewą z mleka w proszku, co bardzo ładnie łączy się z pozostałymi smakami. W smaku jest bardzo delikatne, a smak wiśni idealnie współgra z kremem.
Jak widać na zdjęciu, ciasto jest dość wysokie, więc można śmiało je pokroić na mniejsze kawałki.

Ciasto Jakuba

Inspiracja: Kopalnia Smaków

Składniki

Ciasto:

500g mąki pszennej
250g masła
6 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250ml kwaśnej śmietany 18%
80g cukru pudru

Wiśniowa pianka:

6 białek
6 łyżek drobnego cukru
3 kisiele wiśniowe
1 słoik wiśni wydrylowanych

Krem:

500ml mleka
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
140g cukru
300g masła w temperaturze pokojowej

Polewa:

80g masła
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki wody
2 łyżki mleka w proszku

Przy oddzielaniu żółtek od białek, białka należy przełożyć po 2 do osobnych miseczek. Ułatwi to pracę później.

Mąkę wsypać do dużej misy i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko przesiekać nożem do uzyskania drobnych grudek. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne i nie powinno się kleić. Jeśli jest taka potrzeba, dodać trochę mąki.

Ciasto podzielić na sześć równych części. Ja zrobiłam to przy pomocy wagi, miałam pewność, że na każdą część przypada taka sama porcja ciasta. Każdą część owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180°C, blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wiśnie odsączyć z kompotu, kompot wypić 🙂

Pierwszą część ciasta rozwałkować na cienki kwadrat o wielkości foremki i wyłożyć nim dno. Wstawić do piekarnika na 5 minut, żeby się lekko podpiekło. W międzyczasie ubić pianę z dwóch białek. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, jedna po drugiej, i ubijać do uzyskania gęstej i błyszczącej masy. Dodać jeden kisiel w proszku i miksować jeszcze przez chwilę na niskich obrotach aż dokładnie połączy się z pianą. Masę równomiernie rozłożyć na podpieczonym spodzie i wyrównać. Ułożyć 1/3 wiśni w niewielkich odstępach. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią pianę z wiśniami. Ponakłuwać w kilku miejsach wykałaczką, aby ciasto się nie wybrzuszyło. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Tak samo postąpić z resztą ciasta. W ten sposób powstaną trzy warstwy. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować krem. Mleko przelać do garnuszka, zostawiając 1/3 szklanki. Dodać do niego ziarenka z wanilii. Podgrzewać do zagotowania. W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dolać resztę mleka (1/3 szklanki) i dodać obie mąki. Dobrze zmiksować. Zmniejszyć płomień i do gotującego się mleka przelać masę żółtkową, bardzo intensywnie mieszając. W tym celu można użyć miksera. Podgrzewać do moment zagotowania, nie przerywając mieszania. Bezpośrednio na powierzchni gorącego budyniu ułożyć folię spożywczą – zapobiegnie to powstaniu kożucha. Całkowicie wystudzić do temperatury pokojowej.

Masło utrzeć na puch i stopniowo, łyżka po łyżce dodawać wystudzony budyń. Oba składniki powinny mieć mniej więcej tę samą temperaturę. Miksować do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.

Pierwszy placek ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, co ułatwi wyciągnięcie gotowego ciasta. Wyłożyć na niego 1/2 kremu i przykryć kolejnym plackiem lekko dociskając. Czynność powtórzyć z pozostałym kremem i ostatnim plackiem. Wstawić do lodówki.

Przygotować polewę. Masło roztopić, dodać cukier i wodę i podgrzewać cały czas mieszając do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Nie gotować. Dodać mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Polewę od razu rozsmarować na powierzchni ciasta i ponownie całość wstawić do lodówki.

SMACZNEGO!!!


One thought on “Ciasto Jakuba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *