Ciasto dyniowe „Pumpkin Latte”

Od ubiegłego roku jestem wielką fanką dyniowych wypieków. Tym razem postawiłam na aromatyczne dyniowe ciasto przełożone pysznym kawowym kremem na bazie masła i serka śmietankowego. Pyszności 🙂

Składniki

Wszystkie składniki i na ciasto i na krem muszą być w temperaturze pokojowej!!!

Ciasto:

360g mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 czubate łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
100g drobnego cukru trzcinowego Demerara
180g drobnego curku białego
1/2 łyżeczki soli
170g masła
55g oleju rzepakowego
4 jajka
425g puree z dyni
125ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem:

220g masła
300g śmietankowego serka typu Philadelphia
730g cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 175°C. Dno tortownicy o wymiarach 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać przyprawy i wymieszać.

Do misy miksera przełożyć wszystkie suche składniki (mąkę z przyprawami, cukier i sól) i dobrze wymieszać. Dodać masło pokrojone w kosteczkę i całość zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku (najpierw zacząć na najniższych obrotach, potem stopniowo zwiększać tempo).

W osobnej misce roztrzepać pozostałe składniki i dodać je do suchych składników: najpierw połowa i miksować przez około minutę, potem dodać resztę w dwóch częściach i miksować tylko do połączenia się składników. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez 60-64 minut (do suchego patyczka). Po upieczenie ciasto pozostawić na 10-15 minut w formie, następnie wyłożyć je na kratkę kuchenną i całkowicie wystudzić.

Przygotować krem. Masło zmiksować z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy (najpierw całość będzie wyglądała jak piasek, następnie zacznie się zbijać w całość). Dodać połowę serka, zmiksować, po czym dodać resztę i miksować aż składniki się połączą. Dodać kawę i jeszcze chwilę miksować. Gotowy krem odstawić na 1-2 godziny do lodówki i mieszać co ok. 15-20, aby kawa cukier puder dobrze się rozpuściły.

Z wystudzonego ciasta odkroić wypukły wierzch, a resztę przekroić na trzy równe blaty. Część odkrojonego wierzchu zmiksować w blenderze.
Mniej więcej 15-20 minut przed przystąpieniem do składania ciasta, krem należy wyciągnąć z lodówki.
Pierwszy blat ułożyć z powrotem w tortownicy, rozsmarować na nim 1/3 kremu, ułożyć drugi blat, rozsmarować kolejną porcję kremu, przykryć trzecim plackiem. Na wierzchu rozsmarować niewielką ilość kremu i posypać zmiksowanym ciastem. Udekorować rozetkami z kremu. Przechowywać w lodówce.

Inspiracja: My Cake School z moimi zmianami

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Ciasto dyniowe „Pumpkin Latte”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *