Konkurs z Chantico.pl

Konkurs

Dziś chcę Was zaprosić do udziału w konkursie.
Tym razem mam dla Was bardzo elegancki ZESTAW AKCESORIÓW WINIARSKICH Vacu Vin, który składa się aż z 6 elementów:

pompka próżniowa
2 korki próżniowe
nalewak
schładzacz Elegant do wina
korkociąg Twister

zestaw-prezentowy-do-wina-srebrno-czarny-vacu-vin

To idealna nagroda dla amatorów wina i szczerze mówiąc sama miałabym na taki zestaw chrapkę 🙂
Więcej na temat nagrody można przeczytać na stronie Chantico.pl

A co zrobić, żeby zdobyć taki zestaw? Zasady są proste:

1. Wypełnij zadanie konkursowe: Podaj przepis na wypiek/deser, do którego chętnie podajesz wino. Mile widziane zdjęcia.

2. Odpowiedzi proszę wpisywać jako komentarz do tego postu (nie na Facebook’u), a ewentualne zdjęcia należy przesłać na adres mojswiatwypiekow@gmail.com podając swój nick i informację jakiego przepisu zdjęcie dotyczy – dołączę je do komentarza.

3. Na Wasze odpowiedzi czekamy do 15 maja (piątek).

4. Nagroda może zostać wysłana tylko do osoby zamieszkującej terytorium Polski.

Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz też profil Świat Wypieków i Chantico.pl

Spośród nadesłanych zgłoszeń wraz z ekipą Chantico.pl wybierzemy jedno według nas najlepsze. Wybrany przepis zostawnie również przygotowany przeze mnie i opublikowany na blogu (z podaniem autora oczywiście).

Ogłoszenie wyników do: 20 maja.
Nagroda zostanie wysłana przez Chantico.pl

Z niecierpliwością czekamy na Wasze zgłoszenia.
Miłej zabawy!

Print Friendly, PDF & Email

56 thoughts on “Konkurs z Chantico.pl

  1. Mój przepis na wafle przekładane marmoladą i czekoladą domową.
    A więc tak będą potrzebne
    -wafle suche
    -opakowanie marmolady (ja używam różanej)
    -kostka margaryny
    -cukier puder 1 szklanka
    -mleko w proszku 3/4 szklanki
    -kakao gorzkie 2 łyżki

    1. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku po rozpuszczeniu dosypuje cukier rozpuszczam aż do spienienia po czym dodajemy mleko i mieszam po połączeniu się wszystkich składników gotową białą czekoladę dzielimy na pół do drugiej połowy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
    2. Wafle przekładamy na przemian marmolada, biała czekolada, marmolada, zwykła czekolada i marmolada, dokładnie i równo składamy i dociskamy.
    3. Ja wafle kroję najpierw na paski o grubości jakiś 2cm a później pod ukosem co 5cm.
    3. Najlepiej smakują na drugi dzień jak trochę poleżą.
    4. Najlepiej przechowywać je w jednorazówce szczelnie zamkniętej a jeśli są jeszcze nie pokrojone to dociskać czymś ciężkim np książką kucharską.

    Idealny smakołyk do wina delikatne, słodkie rozpływające się w ustach. W połączeniu z winem działa to jak afrodyzjak. 😉

    Serdecznie polecam i pozdrawiam. 😉 ;* przesyłam też zdjęcia. 😉

    11258973_831678256900993_1398722592_n

    11262315_831677893567696_1057372747_n

  2. To zabrzmi jak profanacja, ale… tiramisu. Powinno się jeść do kawy (tak też lubię), ale ja, w zależności od pory dnia stosuję ją na przemian z winem. Wieczorem komponuje się z nim idealnie 🙂

  3. Owocowy deser jogurtowy z galaretką z czerwonego wina

    Spód:

    • 2 jajka
    • 50 g miałkiego cukru do wypieków
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 50 g mąki

    Krem jogurtowy:

    • 600 ml jogurtu naturalnego
    • 100 g cukru trzcinowego
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 20 g żelatyny

    Galaretka z wina:
    450 g mieszanych mrożonych owoców lub świeże owoce np. borówki i maliny
    300 ml czerwonego wina
    6 łyżek wody
    50 g brązowego cukru trzcinowego
    20 g żelatyny

    Wykonanie:
    Spód: Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Wsypuję mąkę i delikatnie łączę ją z masą. Następnie dodaję ubite na sztywną pianę białka i również delikatnie łączę składniki, tak aby objętość piany nie zmniejszyła się. Masę wykładam do blaszki o wymiarach około 21 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym masłem i oprószonym mąką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do złotego koloru. Po ostudzeniu ciasto wyjmuję i przekładam do formy o prostych brzegach, szklanej lub blaszanej, wyłożonej przeźroczystą folią spożywczą*.
    Krem jogurtowy: Żelatynę wkładam do dużej miski, dodaję kilka łyżek gorącej wody i całkowicie ją w niej rozpuszczam. Mieszając, stopniowo dodaję jogurt. Dodaję startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy, dokładnie mieszam. Gdyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z jogurtem postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę odstawiam i jak zacznie tężeć wykładam ją na przygotowany spód. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
    Galaretka z wina: Wino wlewam do rondelka, dodaję wodę, cukier trzcinowy, zagotowuję. Po 2 minutach gotowania odstawiam z ognia i dodaję żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie mieszam, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Na zastygniętą masę jogurtową wykładam zamrożone owoce i polewam wystudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.

    Smacznego!

  4. Witam,
    Przesyłam przepis na lekkie FASOLOWE BROWNIE 🙂

    Ciasto:
    – 2 puszki czerwonej fasoli,
    – 4 jajka,
    – 2 banany,
    – 3 łyżki kakao,
    – 3/4 szklanki ksylitolu lub innego słodziku (ew. cukier),
    – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    – 3 łyżki oleju rzepakowego

    Polewa:
    – gorzka czekolada (im więcej kakao tym lepiej),
    – 1/4 szklanki mleka,
    – dwie łyżki kakao,
    – odrobina ksylitolu lub innego słodziku (wg uznania; ew. cukier),

    Sos bananowy (ilość składników w zależności ile chcemy zrobić. Poniżej gramatura na porcję ze zdjęcia):
    – 100g chudego serka naturalnego,
    – 70g banana

    Przygotowanie:
    Fasolę płuczemy dokładnie i przesypujemy ją do miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, proszek do pieczenia i ksylitol i BARDZO DOKŁADNIE miksujemy. Gotową już masę przelewamy do tortownicy lub keksówki i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180’C na ok. 35-40 minut (ja piekłem z termoobiegiem). Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę, rozpuszczając czekoladę w miseczce umieszczonej na garnku z wodą i mieszając ją z kakao, słodzikiem i mlekiem. Upieczone ciasto dekorujemy polewą. Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Aby przygotować sos należy zmiksować serek z bananem i można dodać jakieś słodzidło jeśli jest za mało słodkie 😉 Kiedy sos będzie zbyt gęsty proponuję dolać odrobinę wody i zmiksować.
    Plusem tego ciasta jest nie tylko smak, ale i mała kaloryczność – 160kcal na 100g 😉 Jeśli oczywiście użyjemy zamienników typu słodzik/ksylitol zamiast cukru.

    Do ciasta proponuję podawać wino czerwone słodkie 🙂

    fasolowe brownie
    Pozdrawiam
    lukaszk82

  5. SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BORÓWKĄ NA CZEKOLADOWYM SPODZIE

    Masa serowa:
    1 kg zmielonego twarogu
    300 g białej czekolady
    około 1/3 szklanki cukru
    2 duże białka jaja
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    2 x 150 g jagód

    Spód:
    200 g ciasteczek czekoladowych
    1 pełna łyżka kakao
    70 g masła
    50 g ciemnej czekolady

    Przygotwoanie

    Dno tortownicy należy wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao oraz masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki formy mocno dociskając. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowania masy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni

    Borówke opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Ser wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą, cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać połowę borówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 65 – 70 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić a następnie schłodzić. Na końcu poszypać resztą borówki.

    DSC02613

  6. Białe schłodzone wino i pyszny, delikatny kwaskowy sernik limonkowy z białą czekoladą i truskawkami to jest to co lubię najbardziej 🙂

    Limonkowy sernik z białą czekoladą i truskawkami
    Ciasto:
    150 gram herbatników
    100 gram masła
    Masa serowa:
    500 gram serka homogenizowanego naturalnego
    250 gram sera białego
    Skórka i sok otarty z jednej limonki
    2 jajka
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2-4 łyżki cukru w zależności od stopnia słodkości
    Dodatkowo
    1 tabliczka białej czekolady
    80 ml śmietany kremówki
    250 gram truskawek
    Przygotowanie zaczynamy od spodu sernika. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub w garnuszku- odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy za pomocą malaksera (można wałkiem do ciasta) i wsypujemy okruchy do miski – dodajemy przestudzone ciasto i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą wylepiamy małą tortownicę po czym schładzamy ciasto przez 30 minut w lodówce.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    W czasie kiedy spód ciasta się chłodzi przygotowujemy masę serową. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą prawie białą masę – stopniowo dodajemy do niej serek homogenizowany i biały – mieszamy aż składniki się połączą. Do masy serowej dodajemy skórkę i sok z limonki i mąkę ziemniaczaną. Mója masa miała konsystencję gęstej śmietany, jeśli Wasza będzie rzadsza dodajcie więcej mąki ziemniaczanej lub budyń np. śmietankowy.
    Na spód ciasta wlewamy masę serową. Do piekarnika wkładamy blachę do pieczenia na nią wylewamy gorąco wodę, kładziemy kratkę do pieczenia a na niej ciasto. Ciasto pieczemy 45-60 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Polewa: do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i podgrzewamy ją na wolnym ogniu ( nie może się zagotować ). Do gorącej śmietany dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy wszystko razem aż do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do przestygnięcia.
    Wystudzone ciasto polewamy polewą i odstawiamy do lodówki na około godzinę, przed podaniem sernik dekorujemy truskawkami.

    887595_853795034681118_1006848275004800001_o

  7. Idealny z winem jest jogurtowiec na spodzie ciasteczkowym! Polecam 🙂

    Składniki na Spód:
    -Opakowanie ciastek owsianych i kolejne opakowanie ciastek sezamowych
    -Masło 100 gram (rozpuszczone)

    Wszystko wymieszać razem i rozdrobnić w blenderze. Wylać na okrągłą blachę. Zostawić do ostygnięcia w lodówce.

    Składniki na Masę:
    -1 duży jogurt grecki
    -1 duża śmietanka 30%
    -1 mały serek mascarpone
    -1 kg serka waniliowego do sernika
    -Cukier wanilinowy
    -Cukier puder
    -Żelatyna fix deserowa

    Wszystko ubić, następnie dodać żelatynę. Wylać na spód ciasteczkowy, a wierzch ułożyć malinki/jeżynki, całość polać galaretką i pozostawić w lodówce na około 30 min. Gotowe 🙂

    jogurtowiec

  8. Bułeczki drożdżowe ślimaczki 🙂 Wino do nich jak ulał pasuje.
    Zaczyn:
    -20g świeżych drożdży
    -50g ciepłego mleka
    -1,5 łyżeczki cukru
    -1,5 łyżeczki mąki

    Drożdże rozkruszyć, dodać mąkę, cukier, mleko. Rozpuścić i odstawić w ciepłe miejsce.

    Ciasto:
    -350g mąki pszennej
    -60g cukru
    -100g śmietany 18%
    -60g masła
    -3 żółtka
    -3 łyżki mleka
    -1 opakowanie cukru wanilinowego

    W robocie planetarnym rozetrzeć mąkę, cukier, śmietanę i masło. Stopniowo dodawać zaczyn, żółtka. Pod koniec dodać cukier wanilinowy. Zagnieść. Odstawić na godzinę, żeby urosło.

    Reszta:
    -Nutella
    -Kilka garści posiekanych orzechów laskowych

    Ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować Nutellą. Zwinąć w kształt rolady, pociąć na małe części w kształcie ślimaków, położyć w foremce do babeczek (posmarowanej masłem i posypanej mąką). Na wierzch posypać orzechami. Piec w 180 stopniach przez około 10 minut.

    bułeczki drożdżowe z nutellą

  9. Moja propozycja do wina kieliszka białego wina to szarlotka na kruchym cieście.
    A oto przepis:

    Kruche ciasto:
    10 dkg cukru pudru
    20 dkg masła
    30 dkg mąki
    2 żółtka
    jeśli nie masz czasu możesz użyć gotowego ciasta kruchego.

    Część ciasta podpiekasz 10 – 15 minut do złotego koloru, na to nadzienie.

    Do mojego użyłam:

    3 duże jabłka
    sok z połowy cytryny
    kieliszek wódki
    goździki, cynamon, cukier waniliowy – według smaku. Jabłka kroimy na kawałeczki, całość dusimy pod przykryciem, a następnie wykładamy na podpieczony placek, który ozdabiamy pozostałymi kawałeczkami ciasta pokrojonego w paseczki.
    Całość pieczemy około pół godziny w temperatura 170 .

    Oczywiście, przepis możemy dowolnie wzbogacać według własnego smaku, fantazji i chęci.

    Ja podałam szarlotkę na gorąco, posypaną dla ozdoby cukrem pudrem (delikatnie, tylko dla efektów wizualnych) z lodami jagodowo – śmietankowymi.

    Do tego jako wisienka na torcie – lampka białego wina.

    Smacznego!

  10. Jak dla mnie bardzo dobrze komponuje się z winem sernik na zimno z mascarpone – wspaniały na wiosenne i letnie popołudnia lub wieczory, z lampką schłodzonego wina… deser idealny!

    SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE
    /przepis autorski/

    SKŁADNIKI:

    * 2 opakowania mascarpone (każdy po 250g)
    * syrop klonowy – około 4 łyżek
    * 2 opakowania galaretki truskawkowej
    * 1 opakowanie galaretki agrestowej
    * dowolne owoce do podania
    * opakowanie biszkoptów
    * opakowanie wiórek kokosowych

    PRZYGOTOWANIE:

    Galaretki rozpuścić w trzech oddzielnych miskach wrzątku według przepisu na opakowaniu.
    Po ostudzeniu jedno opakowanie mascarpone zmiksować
    z galaretką truskawkową, drugie z agrestową.
    Do obu dodać po dwie łyżki syropu klonowego i ponownie zmiksować.
    Przełożyć masę truskawkową do wyłożonej biszkoptami blaszki na minimum 30 minut
    i wstawić do lodówki.
    Następnie na przygotowaną masę przelać galaretkę truskawkową.
    Po ok. 30 minutach wyłożyć na nią drugą masę i ponownie schłodzić.
    Wierzch posypać wiórkami kokosa.
    Wstawić do lodówki na minimum dwie – trzy godziny.
    Po tym czasie podawać z owocami.

    Smacznego!

    ZDJĘCIE: http://1.bp.blogspot.com/-HdsQStvYig8/VUvh2m3M_cI/AAAAAAAAJBo/xqD1nfN2w1s/s640/P1183101.jpg

  11. Składniki:

    • 150 g ciemnej gorzkiej czekolady
    • 250 g masła
    • 200 g cukru trzcinowego
    • 150 g orzechów
    • 150 g mąki żytniej razowej
    • szczypta soli morskiej
    • 2 łyżki kakao
    • 4 jajka

    • na wierzch – 100 g mlecznej czekolady, startej na wiórki

    Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W większej misce roztopić połamaną czekoladę razem z masłem. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając. Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo. Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła. Odstawić z ognia i wymieszać z cukrem.
    Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni na bardzo małym ogniu, ostudzić. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą i kakao.
    Do masy z czekolady i masła dodawać kolejno jajka mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach aż powstanie jednolita masa. Wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca. Na koniec połączyć z orzechami.
    Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię, na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę lub zrobić wiórki obieraczką do warzyw. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut, ale nie dłużej niż 20 minut. Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnik

  12. Mój przepis to deser w pucharku!
    Bez gotowania !
    Bez pieczenia !

    Składniki:
    -krakersy
    -herbatniki
    -masło orzechowe
    -masa kajmakowa
    -mascarpone
    -biała czekolada
    -płatki migdałów – opcjonalnie

    Przygotowanie:

    W pucharku warstwami układamy
    Od spodu:
    1. Mascarpone
    2. Pokruszone krakersy
    3. Masę kajmakową
    4. Pokruszone herbatniki
    5. Masło orzechowe
    6. Wszystko polać białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
    7. Posypać płatkami migdałów

    NAJLEPSZY DESER NA ŚWIECIE!

    DO TEGO LAMPKA BIAŁEGO WINA !
    SMACZNEGO 🙂

  13. Ciasto Zebra

    1/ 3 szklanki mąki pszennej
    2/ 1 szklanka cukru
    3/ 3/4 szkl. oleju
    4/ 5 jajek
    5/ 3 czubate łyżki prawdziwego kakaa
    6/ 1 cukier waniliowy
    7/ 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    8/ 1 szklanka wody gazowanej

    Wszystko oprócz kakaa wrzucamy i wlewamy do miski. Miksejemy, aby połaczyć składniki. Następnie dzielimy mase na 2 części. Do jednej dosypujemy 3 łyżki mąki a do drugiej doyspujemy 3 łyżki kakaa. Mieszamy. Do przygotowanej formy wlewamy na przemian dużą łyżką raz ciemne i raz jasne ciasto. Całość pieczemy w temp. 180 C przez około 45 minut.
    Ciasto serwujemy oczywiście z ulubionym winem 🙂 Smacznego.

  14. Wino to sztuka wymagająca rekwizytów. Ich rolę perfekcyjnie oddają starannie dobrane produkty, które albo wydobędą z wina kwintesencję smaku albo staną się jego partnerem niczym groszek z marchewką, Flip i Flap czy Bonnie i Clyde. Wino niejednokrotnie prosi się o towarzystwo – intrygujące, kontrowersyjne i z całą pewnością oryginalne. Idąc naprzeciw jego potrzebom, na niewinny wieczór przy gobletach wypełnionych moim ulubionym trunkiem z australijskich winnic, wypiekam „chlebek” nazwany z racji kształtu ”mózgiem” z przepisu Majki – mojego piekarniczego guru. Ten prosty, szybki i wyjątkowo smaczny wypiek na bazie drożdży, aromatyzowany jest czosnkiem, cebulką i ziołami.
    A przygotowuje się go tak:
    Przygotować rozczyn z 600 gram mąki, 40 gram drożdży, 300 gram wody letniej, pół łyżeczki cukru, 2 łyżeczkami soli i 50 gram oleju. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    W międzyczasie rozetrzeć pół kostki miękkiego i dobrej jakości masła z 2 ząbkami wyciśniętego przez praskę czosnku, 2 drobniutko pokrojonymi w kostkę cebulami, świeżą lub suszoną bazylią i oregano oraz 1 łyżeczką soli.
    Zagnieść ciasto (dać mu jeszcze chwilę, żeby popracowało pod ściereczką), rozwałkować na 0,5cm, nasmarować farszem na maśle, pociąć w 5cm paski, złożyć je w harmonijkę i poukładać ściśle w tortownicy, wyłożonej uprzednio folią i nasmarowana masłem – folia jest konieczna, gdyż farsz będzie wypływał pod wpływem temperatury.
    Piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
    Jeść ciepłe, brutalnie rozrywając palcami i popijając winem– wino będzie zaszczycone zacnym towarzystwem.

    Chlebek-mózg

    Mmmmmmmmmmmmmmmmmmm!
    Miłego wieczoru!
    Kinga

  15. Idealnie z winem komponuje się ciemne ciasto, ale również odpowiednia słodycz, żeby nie było monotematycznie. Propozycją ode mnie będzie szybki i efektowny deser :
    Wariacja na temat bananów
    Składniki :
    * 2 opakowania ciemnych zbożowych ciasteczek (lub zbożowych zmieszanych z kakaowymi w stosunku 1:1), zmielonych na piasek
    * 5-6 średnich bananów (im więcej tym lepiej)
    * 1 puszka kajmaku (najlepszy jest samodzielnie przygotowany)
    * 1 mleczna czekolada
    * 300 – 400 ml śmietanki 36%
    * 3-4 łyżki masła, roztopionego
    * odrobina kakao wymieszana z cynamonem i kardamonem (równa ilość wszystkich)
    * pół cytryny
    * porcelanowe foremki
    Wykonanie :
    Zmielone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku, który będzie można uklepać (może okazać się, że masła będzie za dużo lub za mało, dlatego trzeba to robić uważnie). Wsypać po ok. 1 dużą łyżkę masy do foremek i ubić łyżką, żeby otrzymać coś na kształt spodu. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, a kajmak przekładamy do miski. Gdy czekolada się wystudzi, ale nadal będzie płynna, dodajemy ją do karmelu i mieszamy. Na każdy spód dajemy tyle masy, aby wystarczyło na wszystkie (zależnie od wielkości foremek i ich ilości, zazwyczaj około 2-2.5 łyżki). Banany obieramy i kroimy na 3-cm plasterki i układamy na masie w każdej kokilce. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ubijamy śmietankę na sztywno bez cukru i dekorujemy desery (najlepiej rękawem), a następnie posypujemy mieszanką przypraw przez sitko. Po godzinnym schłodzeniu są gotowe do konsumpcji razem z kieliszkiem wina, który dopełnia całość.

  16. Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru

    SKŁADNIKI:
    (na formę 23cmx23cm)
    5 jajek M
    2,5 szklanki mąki razowej typ 2000
    szklanka oleju kokosowego
    pół szklanki mleka
    260g marchewki
    pół szklanki wiórków kokosowych
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki cynamonu
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    2-3 łyżki miodu

    100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
    100ml śmietanki 30 %

    WYKONANIE:

    Marchew myjemy, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę na małych. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny. Studzimy. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno żółtka jajek, a następnie mąkę, olej, mleko, starta marchew, wiórki kokosowe a na końcu sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodajemy do smaku miodu. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.
    W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Pozostawiamy do wystudzenia.
    Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru2

  17. Pijany tort bezowy
    Składniki
    Blaty bezowe:
    6 białek o temperaturze pokojowej
    300g drobnego cukru lub cukru pudru
    2 łyżki cukru trzcinowego
    Łyżka białego octu winnego
    Szczypta soli

    Krem czekoladowy:
    100g czekolady gorzkiej
    30g masła
    2 łyżki Malibu
    szczypta soli
    200ml śmietany kremówki
    250 serka mascarpone

    Wiśnie w alkoholu (z nalewki)
    Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania)
    Listki melisy do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Blaty bezowe:
    Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę octu oraz stopniowo, nie przerywając miksowania po łyżce cukru. Masę należy ubijać aż cały cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie gęsta i sztywna. Gotową masę bezową przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze warto wcześniej odrysować koło o średnicy około 23 cm. Znacznie ułatwi nam to prace i spowoduje, że oba blaty będą tej samej średnicy. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić i pozostawić w nim beze do wystygnięcia.
    Masa czekoladowa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce.

    Na wystudzony blat bezowy wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy obficie wiśniami w alkoholu i siekanymi orzechami. Przykrywamy resztą masy czekoladowej i drugą bezą. Delikatnie dociskamy. Wierzch dekorujemy wiśniami oraz listkami melisy.

    Pijany tort bezowy2

  18. Tort migdałowy w paski

    Składniki:
    (na tortownicę 26cm)
    Ciasto migdałowe:
    4 jajka
    60g migdałów z łupinka (nieblanszowanych)
    120g cukru
    50g maki tortowej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropli aromatu migdałowego
    Masa migdałowa:
    124g masła
    24g cukru
    2,5 jajka M
    125g migdałów nieblanszowanych
    25 ml rumu
    Biszkopt kakaowy:
    8 jajek
    110g cukru
    100g mąki tortowej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    Masa śmietankowa:
    400ml śmietanki kremówki 36%
    250g mascarpone
    kilka kropli aromatu migdałowego
    cukier puder do smaku
    Dodatkowo:
    migdały w słupkach
    migdały w całości nie blanszowane

    Sposób przygotowania:
    Ciasto migdałowe:
    Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z datkiem szczypty soli. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Pieczemy w tortownicy o średnicy 26cm w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 20 minut.
    Masa migdałowa:
    Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Jedno jajko rozbijamy do szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe.
    Biszkopt kakaowy:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao oraz maki przesiane z proszkiem o pieczenia. Pieczemy w prostokątnej formie o wymiarach 39x23cm 180 stopniach C przez około 20 minut do tzw. „suchego patyczka”. Ciepły biszkopt układamy na posypanej cukrem pudrem czystej ściereczce kuchennej. Posypujemy wierzch cukrem pudrem i zawijamy w roladę. Studzimy i kroimy na 4 równej szerokości paski.
    Masa śmietankowa:
    Dobrze schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkich fal. Stopniowo dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie jednolita bez grudek sera. Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego.

    Na ciasto migdałowe nakładamy masę migdałowa i równomiernie rozprowadzamy. Na każdym z pasków biszkopta kakaowego nakładamy warstwę masy śmietankowej. Układamy spirale z biszkoptu z masą zaczynając od środka spodu migdałowego. Wierzch i boki smarujemy pozostałą masa śmietankową. Migdały mielimy w blenderze i dekorujemy nimi boki oraz wierzch tortu. Całość wieńczymy słupkami migdałów i listami mięty.

    Tort migdałowy w paski6

  19. Kremowy sernik z wanilią

    Składniki:
    Na spód:
    250g pełnoziarnistych herbatników
    125g masła

    Na masę serową:
    750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka)
    250g serka mascarpone
    1 i 1 szklanki cukru
    5 jajek
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    laska wanilii
    3 łyżki likieru Amaretto
    200ml śmietanki kremówki (36%)

    Wykonanie:

    Spód: Ciasteczka mielimy w melakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masą na spód. Wyrównujemy, dociskamy dłonią i wkładamy do lodówki.

    Masa serowa: ser mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Miksujemy twaróg z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120stopni i pozostawiamy sernik na około 1h 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dowolnie dekorujemy.
    Kremowy sernik z wanilią1

  20. Ciasto bananowe

    SKŁADNIKI:
    (na formę 23cmx23cm)
    4 jajka
    150 g roztopionego masła
    600g przejrzałych, obranych bananów
    300g maki pełnoziarnistej typ 2000
    150g cukru
    150g cukru trzcinowego muscovado
    100g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczki soli
    1 łyżeczki kardamonu
    1 łyżeczki cynamonu
    1 kulki gałki muszkatołowej
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 łyżeczki sody

    polewa czekoladowa:
    150g czekolady gorzkiej
    50ml śmietanki kremówki

    posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy: kardamon mielimy w młynku do kawy z zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy kolejno mąkę, cukier biały i muscovado, sól, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sodę. Dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na końcu dodajemy kawałki czekolady. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”.
    Czekoladę dzielimy na kawałki i umieszczamy w małym rondelku ze śmietanką. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Polewę wylewamy na upieczone ciasto dekorujemy ulubiona posypką lub orzechami/migdałami/wiórkami kokosowymi.
    Ciasto bananowe3

  21. Sernikobrownie z malinami

    Masa czekoladowa

    250 g deserowej czekolady
    20g ciemnego kakao –
    200 g masła
    200g cukru
    3 jajka – ja dodaję duże
    100 g mąki

    50g wyłuskanych orzechów włoskich

    Masa na sernik
    500g sera kremowego –
    100g cukru pudru
    2 jajka – u mnie duże
    łyżeczka ekstraktu z wanilii
    100-150g malin

    Ser wyłóż na sitko wyłożone gazą i odstaw na ok godzinę – powinno odcieknąć dosyć dobrze. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blaszkę ok 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej – dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę.
    Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem , dodawaj jajka po jednym, nie przestając ucierać, aż powstanie gładka masa. Wlej cienką strużką czekoladę, a na końcu dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Przełóż 3/4 czekoladowej masy na dno blachy i posyp połamanymi na dość spore kawałki orzechami.
    Osobno zmiksuj warstwę serową – odsączony i lekko odciśnięty twaróg, cukier puder, ekstrakt waniliowy i jajka. Wylej masę serową na warstwę czekoladową. Na wierzch wyłóż pozostałą część masy czekoladowej . Na wierzchu ułóż maliny i wstaw do piekarnika. Piecz 60-70 minut (góra+podwójny dół) – sprawdź patyczkiem, czy ciasto się już nie klei. Wyłącz piekarnik, uchyl i pozostaw ciasto do wystudzenia piekarnika .

  22. SAŁATKA Z ARBUZA Z FETĄ I OLIWKAMI
    Składniki
    1 mała czerwona cebula
    2-4 limonki, zależnie od soczystości
    1,5kg słodkiego arbuza
    250g sera feta
    pęczek natki pietruszki
    pęczek świeżej mięty, posiekanej
    3-4 oliwy z pierwszego tłoczenia
    100g drylowanych czarnych oliwek
    czarny pieprz
    Sposób przyrządzenia

    Obierz i pokrój w cienkie półplastry czerwoną cebulę. Przełóż ją do płaskiej małej miski i wlej sok z limonek, żeby cebula, straciła piekącą ostrość. Dwie limonki powinny wystarczyć, ale po przekrojeniu ich na pół może okazać się, że dysponujesz owocami wysuszonymi i mało soczystymi. W takim przypadku użyj ich więcej.

    Arbuz obierz ze skóry i usuń pestki, po czym pokrój miąższ na 4cm trójkątne kawałki. Fetę pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wszystko włóż do dużej, szerokiej i płaskiej miski. Poodrywaj listki pietruszki od łodygi i wrzuć do miski razem z posiekaną miętą.

    Na wierzch sałatki wyłóż pięknie zaróżowioną cebulę, dodaj oliwę i oliwki, po czym, posługując się dłońmi, bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, uważając, by nie pokruszyć fety ani arbuza. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem. Spróbuj czy nie trzeba jeszcze dodać soku z limonek.

  23. Deserem, którego nie wyobrażam sobie bez lampki dobrego, półsłodkiego wina, jest tarta z czarną porzeczką i bezą. Lekko kwaskowaty smak owoców przełamany słodką bezą doskonale komponuje się z winem.

    Składniki:

    1,5 szklanki mąki
    1,5 szklanka cukru (po 0,5 szkl. do ciasta, nadzienia i bezy)
    125 g masła lub margaryny
    2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
    500 g czarnych porzeczek
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    dodatkowo:

    masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy

    Przygotowanie:

    Z mąki, 1/2 szklanki cukru, margaryny i żółtek zagniatamy gładkie ciasto.
    Rozwałkowujemy, podsypując mąką w razie potrzeby.
    Nawijamy na wałek i ostrożnie przenosimy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę.
    Dociskamy do brzegów i wyrównujemy. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut
    Porzeczki przebieramy, myjemy i oddzielamy od gałązek. Mieszamy z 1/2 szkl. cukru i mąką ziemniaczaną. Wykładamy równomiernie na schłodzony spód.
    Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Miksujemy do uzyskania sztywnej, lśniącej i gładkiej bezy.
    Bezę wykładamy na porzeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

    1

    Smacznego!

  24. Czekoladowa rozkosz

    Składniki:

    Biszkopt czekoladowy

    – 40g kakao

    – 150ml gorącej wody

    – 130g mąki

    – 200g cukru

    – szczypta soli

    – 15g proszku do pieczenia

    – ekstrakt waniliowy

    – 170ml maślanki

    – 70ml oleju

    – 2 jajka

    Rozpuszczamy kakao w gorącej wodzie i odstawiamy aby ostygło.
    Do miski wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kakao. Mieszamy.
    Nagrzewamy piekarnik do 170st. i pieczemy około 30min.
    Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.

    Masa orzechowo-waniliowa

    – 250g masła
    – 250ml mleka
    – 70g cukru
    – 1 czubata łyżka budyniu waniliowego w proszku bez cukru
    – 150g masła orzechowego

    W 50ml mleka rozrobić budyń. Resztę mleka z cukrem zagotować, a następnie dodać wcześniej rozpuszczony budyń. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
    Ubić masło na gładką masę. Dodać masło orzechowe i budyń i wymieszać delikatnie do połączenia się składników.

    – 3 łyżki dżemu malinowego
    – 4 banany

    Ciasto wysmarować dżemem i poukładać na nim obrane i przekroje wzdłuż na pół banany. Pokryć równomiernie masą orzechowo-waniliową i włożyć na 30min do lodówki.

    Polewa

    – 180g gorzkiej czekolady
    – 3 łyżki mleka
    – 50ml śmietany kremówki
    – łyżka masła
    – łyżka dżemu malinowego

    Do garnuszka wlewamy mleko i wkładamy czekoladę. Gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Wlewamy śmietankę, dodajemy masło i dżem i dokładnie mieszamy.
    Odstawiamy do ostygnięcia.

    Ciasto polewamy polewą i wkładamy do lodówki na około 30min.

    Pycha!
    dsc_0018_20141025200717034

  25. Deser z czerwonego wina i czekolady.

    Etap I:
    Wodę zagotować z cukrem, przyprawą do piernika, drobno posiekanymi rodzynkami . W 5 łyżkach gorącego płynu rozpuścić żelatynę. Wlać wino i podgrzewać razem z płynem kilka minut- uważać, żeby się nie zagotowało. Dolać żelatynę i rozlać do wysokości 0,5 cm salaterki. Włożyć do lodówki aby stężało.
    Etap II:
    Kremówkę ubić z cukrem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej i doprawić wanilią. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić i powoli wymieszać ze śmietaną. Następnie do śmietany bardzo, powoli wlewać czekoladę…delikatnie mieszać cały czas, żeby masy się połączyły.
    Warstwę tą wlać na zżelowane czerwone wino i schłodzić. Kiedy całkowicie stężeje, wlać kolejna warstwę z czerwonego wina. Ponownie schładzać.
    Etap III:
    Kremówkę ubić z kakao. Czekoladę gorzka roztopić w kąpieli wodnej i doprawić cynamonem i chili. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach goracej wody, ostudzić i powoli wymieszać ze śmietaną. Następnie do śmietany bardzo, powoli wlewać czekoladę…delikatnie mieszać cały czas, żeby masy się połączyły.
    Warstwę te wlać na zżelowane czerwone wino i schłodzić.
    Etap IV:
    Kiedy całość będzie dobrze ścięta moczyć salaterki w gorącej wodzie odwracać i wykładać deser na talerzyki. Podawać z dodatkiem gorącej mlecznej czekolady, doprawionej na ostro przyprawą z Młynka Choco i chilli oraz rodzynkami moczonymi przez 10/15 minut w rumie.
    Smacznego!

  26. TIRAMISU -Nazwa tiramisu to zlepek aż trzech słów: Tira od Tirare oznacza ciągnąć, podrywać, me to mnie, a su to góra.
    Tiramisu więc będzie oznaczać pociągnij mnie do góry, albo „daj mi kopa”, „dodaj energii”.
    By nazwa ciasta faktycznie odzwierciedlała jego energetyczny charakter, idealnym połączeniem będzie do tego wino, najlepiej białe 🙂

    Niżej podaję przepis na słodką pychotkę.

    Składniki :
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    500 g serka mascarpone
    skórka starta z 1 cytryny
    400 ml zimnego espresso
    40 ml brandy
    150 g – 200 g podłużnych biszkoptów
    gorzkie kakao

    Przygotowanie :
    Żółtka ubić z cukrem aż będą pieniste. Dodać mascarpone i skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie łyżką całość.

    Przygotować płaskie, szklane naczynie. W miseczce wymieszać espresso z brandy.
    Zanurzać w tym szybko połowę biszkoptów i układać na dnie naczynia.

    Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone.
    Powtórzyć procedurę z pozostałymi biszkoptami i ponownie przykryć warstwą mascarpone zużywając resztę masy.

    Przykryć i odstawić na co najmniej 5 godzin w lodówce, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

    Taki deser idealnie komponuje się z białym winem i jest dobrą propozycją na letnie wieczory w towarzystwie bliskiej nam osoby.

    Życzę smacznego, oraz miłego dnia.

    Załączam zdjęcie mojego autorstwa w linku – http://zapodaj.net/4d116d3339b54.jpg.html

    DCI-0014.jpg

  27. Mini serniczki na zimno z karmelem

    Urocze mini serniczki na zimno z płynną niespodzianką 🙂 Zaskoczą niejednego gościa. Masa kajmakowa apetycznie wypływa po przekrojeniu serniczka. Polecam!

    Składniki:
    500 g. twarogu sernikowego ( może być z wiaderka)
    8 dużych biszkoptów
    250 ml. śmietany słodkiej 30%
    śmietan-fix
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki rozpuszczalnego kakao
    3 łyżki cukru
    300 g. masy kajmakowej

    Sposób przygotowania:
    1. 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać do niego ubitą śmietanę i dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wlać rozpuszczone kakao i żelatynę, dobrze zmiksować. Całość nakładać za pomocą łyżek do 6-8 szklanek (po około 3 łyżki do każdej). W środek każdej masy wcisnąć mały kieliszek, tak by nie dotykał dna szklanki. Wszystkie schłodzić do stężenia (około 1 godzinę).
    2. 1 łyżkę żelatyny rozpuścić ponownie w niewielkiej ilości wody. Lekko przestudzoną wlać do drugiej części masy, dobrze zmiksować. Masę kajmakową wymieszać z 4 łyżkami mleka (dzięki temu masa będzie płynniejsza). Schłodzone serniczki wyjąc z lodówki. Do kieliszków nalać trochę gorącej wody (ułatwi to wyciąganie kieliszków) Delikatnie wyciągamy kieliszki z masy serowej. Powstały środek zapełnić masą kajmakową. Na masę wyłożyć białą część sernikową. Na górę ułożyć biszkopt. Wszystkie szklanki z mini serniczkami włożyć do lodówki i chłodzić do stężenia (około 1 godzinę). Stężałe serniczki wyjąć, a następnie (razem z szklanką) umieścić na chwilę w gorącej wodzie. Dzięki temu, powinny bez problemu wysunąć się z szklanki. Odwrócić szklankę do góry dnem, postukać kilka razy, aż serniczek spadnie. Tak samo postąpić z pozostałymi. Schłodzić 30 minut. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Zjem to)

    palu,,,w,,,,,g,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,100_7636

  28. Brownie z kawą

    Recepturę mam ciekawą
    Na nieziemskie brownie z kawą!
    Cukier biały i brązowy –
    Odmierz równo dwie połowy,
    Dodaj mąkę, sól, kakao
    Zmieszaj razem z cukrem śmiało.
    Starta gorzka czekolada
    Do miseczki sama wpada.
    Kawa, masło, kąpiel wodna,
    Wnet mieszanka będzie zgodna.
    Wlej ją do składników sypkich,
    Brownie jest z gatunku szybkich!
    Dodaj jajka. Ale heca!
    Koniec pracy! Fik do pieca!
    Teraz chwila, aż się schłodzi,
    Bo gorące Ci zaszkodzi!
    Do kompletu słodkie wino
    Parę stworzy z nim jedyną!
    Kiedy czas konsumpcji będzie,
    Ach! i Och! usłyszysz wszędzie!

  29. Sernik kawowy z czekoladą

    Pyszny, kremowy sernik, intensywnie kawowy z dodatkiem gorzkiej czekolady. W całym domu pięknie pachnie kawą podczas pieczenia. Wyśmienicie smakuję z ulubionym winem. Serdecznie polecam!

    Składniki:
    Ciasteczkowy spód:
    180 g. ciastek pełnoziarnistych, np. digestive
    60 g. roztopionego i ostudzonego masła

    Masa serowa:
    750 g. zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
    250 g serka mascarpone
    4 jajka
    1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
    200 g. rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
    1 łyżka likieru kawowego

    Dodatkowo:
    sos karmelowy/ polewa czekoladowa itp.

    Sposób przygotowania:
    1. Ciastka pokruszyć na piach (za pomocą wałka, lub malaksera). Dodać do nich masło i wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową umieścić w tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Dobrze wklepać w dno formy.
    2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!!! Twaróg zmiksować z jajkami, mascarpone, mąką, cukrem. Dodać kawę, likier i rozpuszczoną czekoladę, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
    3. Sernik piec w 150st.C około 45-60 minut. Upieczony sernik jest ścięty i sprężysty z wierzchu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc). Przed podaniem można polać sosem karmelowym lub polewą czekoladową. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)

    palu,d,,w,e,,,,g,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,100_7450

    palu,d,,dw,e,,,,g,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,100_7435

  30. Kwiaty i wino – to zdecydowanie mój ulubiony zestaw prezentowy.
    Jako niewiasta samotna muszę sobie jednak od czasu do czasu takie prezenty sprawiać sama.
    Z winem nie ma kłopotu. Ale żeby tak samej sobie kupować kwiaty? A potem patrzeć, jak więdną?

    No cóż, i na to znalazłam sposób.
    Bo ja sobie kwiaty piekę! I to nie byle jakie, bo róże! 🙂

    FRANCUSKIE RÓŻE Z JABŁKAMI,
    czyli bukiet pachnący cynamonem
    w sam raz do wina 😉

    Składniki na ciasto:

    3,5 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    12,5 dag masła
    3,5 łyżki oleju
    250 ml śmietany 18%
    cukier kryształ do posypania
    1 jajko do posmarowania przed pieczeniem

    Pozostałe składniki:

    3-4 jabłka z czerwoną skórką
    1 cytryna
    1 szklanka wody
    3 łyżki cukru
    cukier i cynamon do posypania ciastek przed pieczeniem

    ulubione wino do towarzystwa

    Przygotowanie:

    Margarynę siekamy z mąką, dodajemy olej i siekamy nadal. Wlewamy śmietanę i zagniatamy ciasto, które później chłodzimy przez około 2 godziny.

    Wodę z cytryną i cukrem doprowadzamy do wrzenia.
    Jabłka dzielimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cienkie plastry. Umieszczamy je w gorącej wodzie z cukrem i cytryną, a następnie podgrzewamy przez ok. 2 minuty, aż zmiękną.
    Studzimy.

    Ciasto wałkujemy na prostokąt, tniemy na paski długości ok. 25-30 cm.
    Każdy pasek sypiemy cukrem i cynamonem, a następnie przy górnym brzegu układamy obok siebie wystudzone plasterki jabłek.
    Następnie pasek zwijamy w rolkę, tak by powstała róża.
    Czynność powtarzamy, aż… zabraknie ciasta. 😉

    Pieczemy w papilotkach do muffinów przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

    Zapewniam, że te kwiatki nie zdążą zwiędnąć. Są zbyt smaczne… zwłaszcza zestawione z dobrym winem!
    A w towarzystwie wina każdej kobiecie poprawią humor – nieraz lepiej niż cięty bukiet byle zieleniny… 😉
    Francuskie-róże-z-jabłkiem-3 (1)

    Francuskie-róże-z-jabłkiem-1

    Smacznego!

  31. Makowe babeczki

    Makowe, kruche babeczki pieczone w tradycyjnej formie na muffinki. Bardzo smaczne, z dużą ilością nadzienia. Serdecznie polecam!

    Składniki:
    Ciasto:
    2 1 szkl. mąki pszennej
    200 g zimnego masła
    2 żółtka
    1/4 szkl. cukru pudru
    1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%

    Masa makowa:
    170 g maku zmielonego
    55 g cukru
    40 g rodzynków
    15 g orzechów włoskich posiekanych
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka ekstraktu z migdałów/ aromatu migdałowego
    1 łyżeczki cynamonu
    1/3 łyżki masła miękkiego
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 roztrzepane jajko

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia

    Sposób przygotowania:
    1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić około 30 minut w lodówce.
    2. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niego wszystkie pozostałe składniki z masy makowej i dobrze wymieszać.
    3. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm. Szeroką szklanką/ kubkiem wykrawać z ciasta koła. Umieścić je w formie na muffinki wysmarowanej masłem. Dobrze poprzyklejać w dno i boki foremki. Do środka każdej nałożyć kilka łyżeczek masy makowej. Z pozostałego ciasta wyciąć szklanką/ foremką kółka o górnej średnicy gniazd muffinkowych, a następnie małą foremką wykroić środki kółek Umieścić je na masie makowej, lekko dociskając, aby ciasta skleiły się ze sobą. Tak przygotowane makowe babeczki piec w 190st.C około 25 minut do zezłocenia.
    6. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z formy i wystudzić. Wystudzone babeczki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)
    palu,d,,w,,,,,g,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,100_9693

  32. Miodowo-jabłkowy przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą

    Pyszny przekładaniec z chrupiącą warstwą na wierzchu. Polecam z ulubionym winem!

    Składniki
    Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    3 łyżki płynnego miodu
    1/2 szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    200 g masła
    2 jajka
    2 łyżki mleka

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    1/2 szkl. cukru ( lub więcej)
    1 łyżka cynamonu
    2 galaretki pomarańczowe

    Chrupiąca warstwa orzechowo-słonecznikowa:
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g pestek słonecznika
    1/4 szkl. cukru
    50 g masła/ margaryny
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    1 czekolada gorzka do dekoracji
    3 łyżki gorącego mleka

    Sposób przygotowania:
    1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować i umieścić w blaszce o wymiarach 24x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta.
    2. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w kostkę. Umieścić w garnuszku, zalać odrobiną wody oraz dodać pozostałe składniki z masy jabłkowej (oprócz galaretek!) Dusić na małych ogniu do zmięknięcia jabłek. Następnie gorącą masę zmiksować blenderem do uzyskania musu. Mus ponownie zagotować, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia. Na I blacie miodowym wysmarować 1/2 tężejącej masy jabłkowej, przykryć II blatem ciasta i ponownie wysmarować masą. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy jabłkowej.
    3. Chrupiąca orzechowo-słonecznikowa warstwa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, postawić na małym ogniu i podgrzewać do lekkiego zkarmelizowania masy. Gorącą masę wylać na III blat miodowy. Schłodzić w lodówce.
    4. Czekoladę rozpuścić w mleku. Jeszcze ciepłą udekorować wierzch ciasta. Smacznego!
    pdalu,dd,,dwdt,er,,,,g,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,101_1273

  33. Ciasto Orzech włoski

    Zdecydowanie jedno z lepszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam!!! Kruche, miodowe blaty idealnie łączą się z delikatnym i puszystym kremem budyniowym. Całość polana dwoma rodzajami czekolady i udekorowana orzechami. Pycha! Polecam.

    Składniki:
    Ciasto:
    150g. masła
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki miodu
    500g. mąki pszennej
    2 jajka

    Masa orzechowa:
    200g. orzechów włoskich posiekanych
    90g. masła
    2/3 szkl. cukru
    2 łyżki miodu

    Krem budyniowy:
    2 budynie śmietankowe
    4-5 łyżek cukru
    800ml. mleka
    250g. masła

    Dekoracja:
    1 gorzka czekolada
    1/2 białej czekolady
    5 łyżek śmietany 30%
    24 połówek orzechów włoskich

    Sposób przygotowania:
    1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i szybko wyrobić. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny lub całą noc. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt blachy 34x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przełożyć do formy. Masa orzechowa: Wszystkie składniki zagotować do lekkiego zkarmelizowania. Chwilkę przestudzić (około 5 minut). Przestudzoną masę wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Oba blaty piec w 180 st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    2. Krem budyniowy: 800ml. mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Mieszankę przelać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając ugotować budyń. Zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania puszystego i gładkiego kremu.
    3. Składanie: Na blat z orzechami wyłożyć 3/4 kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem ciasta. Na górę wyłożyć resztę kremu. Schłodzić
    4. Dekoracja: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany 30%. Lekko przestudzić. Białą czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej, ale z 2 łyżkami śmietany. Przestudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozpuszczoną gorzką czekoladę równomiernie rozprowadzić na warstwie kremu budyniowego. Schłodzić do lekkiego zastygnięcia polewy. Gdy zastygnie, ciasto udekorować jeszcze rozpuszczoną białą czekoladą.
    5. Na wierzch poukładać orzechy. Smacznego!
    SONY DSC

  34. Mój przepis na muffiny
    Składniki na ciasto sypkie:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

    3/4 szklanki cukru

    1/4 szklanki kakao

    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    1/3 łyżeczki soli

    Składniki na ciasto mokre:

    1/2 szklanki wody

    1/2 szklanki jogurtu naturalnego

    1/3 szklanki oleju roślinnego

    1łyżka rumu

    1 łyżka cukru waniliowego

    garść żurawin

    garść migdałów

    garść rodzynek w czekoladzie

    trochę pokruszonych orzechów

    2 łyżki przyprawy do piernika

    1 łyżka cynamonu

    Beza:
    4 białka w temperaturze pokojowej
    200 g drobnego cukru
    2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Rozgrzewamy piekarnik do 180C
    Mieszamy ze sobą składniki suche czyli mąkę, sól, sodę, cukier, przyprawy, kakao i bakalie.
    W drugiej misce mieszamy składniki mokre, czyli wodę, jogurt, olej, wódkę.
    Mieszamy ze sobą składniki mokre i suche.
    Robimy bezę:
    Ubijamy białka jajek ( w temperaturze pokojowej) na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ale powoli, po jednej łyżce i ciągle miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i też miksujemy aż wszystko się ładnie połączy.
    Wkładamy masę na muffinki do papierowych papilotek 1/3 papilotek. Na wierzch wykładamy masę bezową tak by zapełnić 3 papilotek.
    Pieczemy ok 20 min w temp 180c. Sprawdzamy czy patyczek zanurzony w muffince jest już suchy- musimy to zrobić ostrożnie, wsuwamy patyczek delikatnie pod bezę tak, aby jej nie uszkodzić, nie zrzucić. Wersja na dole zdjęcia. U góry muffiny z masą porzeczkową a spód z przepisu powyżej.
    Wszystko jest przepyszne polecam i życzę smacznego.
    Mufiny

  35. Galettes sucrees – arabskie pierniczki
    Składniki:
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki oleju
    • 3 szklanki mąki razowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu
    • po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
    • 1 łyżka ziaren sezamu

    Wykonanie:
    Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm.
    Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.
    Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.

  36. Tarta Oreo

    Ze słodyczy zawsze najbardziej smakowały mi paluszki, jednak ta tarta skradła moje serce, dlatego postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem 🙂
    Lampka czerwonego wina smakuje do tego wyśmienicie.

    Do wykonania przepisu będziemy potrzebowali :

    Ciasto:

    250g mąki (może być tortowa)
    140g masła (schłodzonego)
    1 jajko
    szczypta soli
    3 duże łyżki cukru pudru

    Masa budyniowa:

    2 opakowania śmietany 30%
    opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
    1 łyżeczka cukru
    paczka oreo (8 sztuk)

    Przygotowanie :

    Zacznijmy od naszego spodu do tarty . Do miski wsypujemy mąkę następnie dodajemy do niej sól oraz cukier puder a tak że masło pokrojone w kostkę. Wszystkie te składniki ugniatamy i dodajemy jajko nadal ugniatając, aż powstanie nam jednolita masa. Tą masę wkładamy na około godzinę do lodówki. Następnie schłodzoną masę rozwałkowujemy i układamy w formie do tarty. Wsadzamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Nagrzewamy go do 200 stopni i nastawiamy na opcję góra dół . Aby nasza tarta za bardzo nie podnosiła się możemy położyć na górę papier do pieczenia i wysypać na niego ryż. Pieczemy tak 10 min następnie wyjmujemy papier z ryżem i pieczemy kolejne 10 min, aż nasza tarta uzyska lekko złoty kolor.
    Wyciągamy nasz gotowy spód i odstawiamy do wystygnięcia.

    Masa budyniowa :

    Nastał czas na przygotowanie naszej masy budyniowej. Zaczynamy od pokruszenia naszych ciastek oreo na drobne kawałki. Następnie jedno opakowanie śmietany 30% wlewamy do garnuszka i zaczynamy podgrzewać, natomiast drugie wlewamy do naczynia dodajemy budyń oraz łyżkę cukru i rozrabiamy, tak by płyn został bez grudek. Gdy nasza śmietana zacznie się gotować zdejmujemy ja z palnika i cały czas mieszając dolewamy naszą śmietanę z rozrobionym budyniem cały czas energicznie mieszając. Po połączeniu obu płynów możemy garnek dać na lekko włączony palnik i mieszamy do momentu powstania masy budyniowej (należy uważać na to aby nie porobiły się grudki). Do tak powstałej masy budyniowej wsypujemy nasze pokruszone ciastka i dobrze mieszamy. Następnie wylewamy całą zawartość garnka na nasz uprzednio upieczony spód i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowaną tarte odstawiamy do wystygnięcia następnie schładzamy w lodówce . Ja do swojej tarty użyłam większej ilości ciastek ponieważ ułożyłam je jeszcze na wierzchu tarty ( to już zależy od tego jak bardzo słodkie desery lubimy).

    Nasza tarta oreo gotowa 🙂

    unnamed2

    unnamed (6)

  37. Strucla serowa

    Składniki

    Ciasto:
    15 g świeżych drożdży
    1/4 szklanki mleka (ok. 60 ml)
    70 g cukru
    200g mąki
    1 jajko
    50 g masła

    Masa serowa:
    250 g mielonego białego sera
    1 jajko
    50 g cukru
    10 g masła
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    Przygotowanie:
    Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, mąkę i jajko. Krótko wyrobić ciasto. Wlać rozpuszczone i ostudzone (może być lekko ciepłe) masło. Jeszcze raz wyrobić do całkowitego połączenia składników. Ciasto będzie dość luźne ale dzięki temu jest delikatne, nie trzeba dosypywać więcej mąki. Wyłożyć na stolicę lub dużą deskę posypaną mąką. Na wierzch ciasta posypać cienką warstwę mąki. Rozwałkować prostokąt o wymiarach ok. 28×34 cm, podsypując w miarę potrzeby deskę i wierzch ciasta (tylko tyle, żeby się nie przyklejało do deski i wałka).
    Masa serowa: Do sera dodać jajko, cukier, roztopione i ostudzone masło i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.
    Wykonanie: Masę serową wyłożyć na rozwałkowane ciasto, równomiernie rozprowadzić zostawiając dookoła puste, ok. 2 cm brzegi. Delikatnie zwinąć w roladę, pomagając sobie w miarę potrzeby nożem. Można dla ułatwienia rozwałkować ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia i przy jego pomocy zwijać struclę. Przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 33x 10 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na temperaturę 180°C. Piec (od momentu włożenia) ok. 40 minut. Można pod koniec pieczenia przykryć struclę papierem do pieczenia lub folią aluminiowa, wtedy będzie jaśniejsza skórka. Po ostudzeniu upieczoną struclę posypać cukrem pudrem.

    Do tego cudownego ciasta pasuje wino :
    Chardonnay , Riesling

  38. Idealne z różowym, delikatnie musującym winem będzie ciasto z truskawkami.

    Mój przepis na ciasto z truskawkami:

    Składniki na kruche ciasto:
    Masło – 100 g
    Żółtko – 1 szt.
    Cukier – 3 łyżki. łyżki
    Mąka pszenna – 150-160 g
    Proszek do pieczenia ciasta – 1/2 łyżeczki.
    Sól
    Pozostałe składniki:
    Truskawki – 600g
    250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (bardzo zimnej)
    cukier puder – 1/2 szklanki
    Kwaśne mleko – 1,2 l
    Żelatyna w proszku – 2 łyżki
    Wody – 1/3 szklanki

    Przygotowanie:
    1. Masa kremowa: Odstaw do zamrażarki 1,2 litrów mleka kwaśnego (jogurt) do czasu aż się w pełni zamrozi. Wyjmij z zamrażarki i umieść w sicie wyłożonym kilkoma warstwami gazy, pozostaw na noc. Kefir będzie stopniowo topnieć, to co pozostanie na gazie utworzy miękką masę kremową.
    2. Spód: wrzuć składniki do miski masło, żółtko, cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Wyrób ciasto i umieść go w tortownicy o średnicy 21 cm. Nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do gorącego piekarnika (180 stopni) i piecz ok. 40 minut. Wystudź.
    3. Krem: Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, masę kremową i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelarynę.
    4. Przekrój truskawki na pół. Wyłóż połowę masy serowej na ciasto, równomiernie rozsmaruj. Boki tortownicy wyłóż połówkami truskawek. Na wierzch masy poukładaj pozostałą część truskawek i zalej resztą masy.
    5. Ciasto udekoruj truskawkami. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

    DSC_0891

    DSC_0880

  39. Ciasto, które najczęściej piękę w porze jesienno-zimowej to piernik. Najlepiej smakuje wraz z winem grzanym z pomarańczą i goździkami.

    PIERNIK
    Składniki:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanka oleju
    2 szklanki mąki
    1 łyżka sody
    2 łyżki kakao
    1 łyżka przyprawy piernikowej lub cynamonu
    2 całe jajka
    2 łyżki dżemu lub powideł

    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki wymiszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok. 25 minut w 180 st. C.
    DSC_0519
    SMACZNEGO!

  40. Torcik roszponkowy, pieczony w doniczce z gruszką marynowaną w grzańcu i marcepanowym mascarpone

    (składniki na 2 małe torciki)

    gruszki (można przygotować dzień wcześniej)
    2 twarde gruszki
    400 ml czerwonego półwytrawnego wina
    1 łyżka przyprawy do piernika
    3 łyżki miodu

    Krem mascarpone (można przygotować dzień wczesniej)
    100 g marcepanu
    250 g mascarpone

    ciasto
    1 pełna szklanka roszponki
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    1 cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatki do dekoracji
    folia aluminiowa
    2 gliniane doniczki o średnicy ok. 10 cm. (ciasto można zrobić na normalnych blachach – mi zależało na konkretnym kształcie i rozmiarze 😉 )

    1. Gruszki myjemy, obieramy i przycinamy „piętki”, żeby prosto stały w cieście. Wszystkie składniki gruszki wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 45 minut, od czasu do czasu przekręcając owoce, żeby równomiernie nabrały koloru. Jak już pisałam dobrze jest je przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce – wtedy głębiej przejdą winem, a co za tym idzie i kolorem.

    2.Mascarpone i marcepan wrzucamy na patelnie, podgrzewamy, aż do jednolitego stanu płynnego. Odstawiamy do wystygnięcia, potem do lodówki na ok 2 godziny (dobrze zrobić dzień wcześniej – krem się „przegryzie” i będziemy pewni konsystencji).

    3. Jajka, cukier puder i olej, sodę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy miksujemy na gładką masę. Dodajemy roszponkę, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.

    4. Piekarnik rozgrzewamy dotemp. 180 st. c. Doniczki wykładamy folią aluminiową. Na środek stawiamy gruszkę i oblewamy dookoła ciastem do ok. 1/3 wysokości owocu.
    Pieczemy przez 20-30 minut sprawdzając stan wypieczenia.

    5. gotowe ciasto porządnie studzimy, pokrywamy z wierzchu mascarpone i dekorujemy wedle uznania.

    gruszka_konkurs

    Smacznego

  41. Tiramisu z wiśniami

    Składniki:
    – 220 g mascarpone
    – 2 żółtka
    – 2 białka
    – 3 łyżki cukru pudru
    – 3 łyżki likieru Amaretto
    – 100 ml mocnej kawy
    – 8 podłużnych biszkoptów
    – starta gorzka czekolada,
    – kakao DecoMorreno
    – 30 dag wiśni
    – 30 g cukru
    – 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować i odstawić do przestudzenia. Zaparzamy mocną kawę, dodajemy 3 łyżki Amaretto i mieszamy.
    Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru tak, aby uzyskać kogel-mogel. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na niskich obrotach.
    W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę dodając pozostały cukier. Następnie delikatnie mieszamy je z masą serową.
    Biszkopty nasączamy kawą z likierem i układamy na spodzie pucharków. Wykładamy warstwę kremu, masę wiśniową, startą czekoladę. Kolejną warstwę wykonujemy w taki sam sposób. Na wierzch kładziemy pozostały krem. Dekorujemy wiśniami i kakao. Schładzamy w lodówce przez ok. 4 godziny.

    Tiramisu-z-wiśniami---E.-Bracka

  42. Waniliowe mini serniczki z sosem wiśniowym

    Składniki:
    Czekoladowy spód
    • 90 g mąki pszennej
    • 140 g gorzkiej czekolady
    • 3 jajka
    • 100 g masła
    • 180 g cukru
    Masa serowa i sos wiśniowy
    • 70 dag zmielonego twarogu
    • 3 jajka
    • 115 g cukru kryształu
    • laska wanilii
    • 30 dag wiśni (świeże lub mrożone)
    • 30 g cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Wykonanie:
    Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy przestygniętą czekoladę, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową wlewamy do połowy foremek na muffinki.
    Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, cukrem oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Masę serową kładziemy na masę czekoladową. Muffinki pieczemy w 160 oC przez ok 15-20 min.
    Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować.
    Przestudzone muffinki polewamy sosem wiśniowym.

    Waniliowe mini serniczki z sosem wiśniowym 1- E. Bracka

  43. Poduszeczki ze śliwkami

    Składniki:
    • 425g mąki pszennej
    • 200g masła
    • 150g śmietany lub waniliowego serka homogenizowanego
    • 2 łyżeczki cukru pudru
    • szczypta soli
    • śliwki węgierki

    Wykonanie:
    Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko. Dodajemy miękkie masło, śmietanę lub serek homogenizowany oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. 1h. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm i wycinamy szklaną kółka. Na środek każdego z nich kładziemy połówkę śliwki i sklejamy tak jak pierogi, wykańczając ozdobnymi falbankami. Pieczemy w 180 oC przez ok. 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Poduszeczki ze śliwkami - E. Bracka

  44. Słodka, zmysłowa oraz fantastyczna propozycja na romantyczna kolację dla dwojga, zaserwowana z winem- oczywiście! 🙂
    Clafouti, czyli wiśnie zapiekane pod warstwą kremowego i puszystego ciasta.
    Składniki:
    mąka pszenna- 130 g
    * cukier trzcinowy- 100 g
    * jajka- 4 szt.
    * kremówka- 4 czubate łyżki
    * wiśnie- 200 g
    * laska wanilii- 1 szt.
    * płatki migdałowe- 30 g
    * szczypta soli

    Dodatkowo:
    * masło- 1 łyżka
    * cukier puder- do oprószenia

    Piekarnik nastawić na 175 stopni.
    Oddzielić żółtka od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę, a białka ubić ze szczyptą soli na pianę.
    Do masy żółtkowej dodać laskę wanilii, kremówkę oraz przesianą mąkę i całość wymieszać.
    Ubite białka delikatnie połączyć z masą.
    Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania przelać połowę masy, ułożyć mrożone wiśnie i zalać pozostałą częścią masy.
    Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi.
    Piec 35 minut.
    Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

    image

    Smacznego!

  45. Spaghetti z cieciorką w bałkańskim sosie- pyszne, aromatyczne i zaskakujące w smaku danie.

    Ajwar:
    * papryka czerwona- 2 duże szt.
    * bakłażan- 1 duży
    * pomidory- 300 g
    * cebula- 1 duża szt.
    * czosnek- 2 ząbki
    * oliwa
    * papryczka chili- 1 łyżeczka płatków
    * sól i pieprz- do smaku
    * cukier- 1 łyżeczka (jeśli pasta wg Was nie jest dostatecznie słodka)

    Dodatkowo:
    * makaron spaghetti
    * ciecierzyca w puszce

    Ajwar:
    Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
    Papryki przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne, bakłażana także przekroić na pół.
    Warzywa- bakłażana i paprykę ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową (folii biorę tyle, aby po upieczeniu móc owinąć nią warzywa) i piec w piekarniku do momentu, aż warzywa będą miały mocno przypieczoną/czarną skórkę (u mnie trwało to około 30 min.)
    Wyłożyć blaszkę z piekarnika i warzywa dokładnie zawinąć w folię, po to, aby zaparzyć skórkę- by łatwo odchodziła.
    Po 5 min. odwinąć folię i obrać.
    Pomidory sparzyć (zalać wrzątkiem i zostawić do momentu, aż skórka zacznie pękać) i obrać ze skórki.
    Następnie cebulę zeszklić na oliwie, po chwili dodać czosnek i razem poddusić.
    Dodać pomidory
    Dorzucić upieczone warzywa i pomidory.
    Wszystko zmiksować, doprawić płatkami chili i smażyć na średnim ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji, czyli około 30 min.
    Na koniec posolić, popieprzyć i ewentualnie dosłodzić cukrem.

    Sosem polać makaron wraz z ciecierzycą.

  46. CIASTO KONIK

    100 ml oleju kokosowego
    200 g gorzkiej czekolady
    125 ml mleka
    1 opakowanie pianek
    250 ml śmietanki 30 %
    0,5 kg pomarańczy

    Olej kokosowy i czekoladę wrzucamy do blendera i ucieramy na jednolitą masę, którą następnie przekładamy do formy na ciasto i wkładamy do lodówki aby zastygła. Mleko i pianki dokładnie mieszamy, a śmietankę ubijamy, ale na niezbyt sztywno, i mieszamy z mlekiem i piankami,, całość mieszamy, a następnie nakładamy na wcześniejsza warstwę i całość odkładamy do lodówki aby stężała. Na wierzchu kładziemy cząstki pomarańczy.

  47. Pijany Jabłecznik

    Ciasto stanowi znakomite połączenie dojrzałych jabłek, niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego półwytrawnego wina. Jest fajną niespodzianką dla smakoszy klasycznego jabłecznika…

    SKŁADNIKI

    Biszkopt :
    2 jajka
    1 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1 słoik prażonych jabłek (810g)
    0,75 l wina białego półwytrawnego
    1 szklanki cukru
    4 budynie śmietankowe
    1 cukier wanilinowy (30g)

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 36%
    1 cukier wanilinowy (16g)
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki mleka
    cynamon

    Dodatki dekoracyjne:
    złote perełki
    listki mięty

    WYKONANIE
    1. Biszkopt
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 27cm.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut.

    2. Masa jabłkowa
    Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, 1 butelki białego wina i doprowadzić do wrzenia.

    Drugą połowę wina wymieszać z budyniami i dodać do masy z jabłek, dokładnie wymieszać i zagotować.

    Ciepłą masę jabłkową wylać do tortownicy na biszkopt, odstawić
    do wystudzenia.

    3. Masa śmietanowa
    Śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach mleka, dokładnie wymieszać. Przełożyć na masę jabłkową i wyrównać szpatułką z ząbkami.
    Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować złotymi perełkami oraz listkami mięty. Schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.

  48. Składniki:

    2 białka z jajek (L)

    2 szklanki zmielonych orzechów-migdały lub wiórki kokosowe

    2/3 szkl cukru pudru

    5 łyżki wody różanej

    2/3 łyżeczki octu jabłkowego

    2 łyżki wysuszonych płatków różanych

    Nadzienie:

    2 szkl wina na grzańce

    pół miąższu z pomarańczy

    skórka z całej pomarańczy

    1 mandarynka

    laska cynamonu

    8 goździkow

    2 gwiazdki anyżu

    2 łyżki miodu

    4 łyżki agar agar lub innego środka zagęszczającego

    Wykonanie:

    1. Aby zrobic mąke migdałową lub kokosową, należy pozbćc się nadmiaru wilgoci z niezmielonego orzecha, więc upraż je na suchej patelni na małym ogniu, dodaj 2 łyżki płatków różanych (ekologiczne nie z kwiaciarni:)) i 5 łyżek wody różanej. Cały czas mieszając pilnuj aby się nie spalily, powinny nabrać ładnego złotego koloru. Następnie zmiel orzechy/wiórki kokosowe na jak nadrobniejszy pył. Z ok 1,5-1,3/4 szkl orzechow (przed uprażeniem) powstaje ok 1 szkl mączki. Rozgrzej piekarnik do 180C i wylóż blachę papierem do pieczenia (nieprzywierającym).

    2. Zajmijmy się teraz grzanym winem, musi swoje odstać i chwilę się pogotować. Wrzuć wszystkie skałdniki oprócz agar agar lub środka żelujacego, które dodasz na samym końcu po odcedzeniu owoców i przypraw. Agar agar jest weganską żelatyną i co jest niesamowite – gęstnieje jeszcze kiedy płyn jest ciepły! Wino gotuj pod przykryciem, aby nie wyparowało go za dużo, przeced, dodaj agar agar bezpośrednio do winnej mikstury i dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja nie będzie wystarczająco gęsta dodaj więcej proszku agarowego.

    3.Przy robieniu makaroników bardzo ważne są proporcje 1 białko na jedną szklankę mąki standardową (250 ml). Ubij białka ze szczyptą soli na średnich obrotach miksera, następnie dodaj łyżkę przesianego cukru pudru i miksuj na wysokich obrotach, przesiej połowę cukru pudru do białek i dalej miksuj przez chwilę do uzyskania gęstszej konsystecji, na koniec dodaj pozostałą cześć przesianego cukru pudru i dokładnie zmiksuj. Odstawiamy mikser, dodajemy po łyżce mąki migdałowej lub zmielonego kokosa – mieszaj za pomocą szpatułki. Na koniec dodaj 2/3 łyżeczki octu jabłkowego i wymieszaj.

    4. Nakładaj na papier do pieczenia używając rękawa piekarniczego lub zwykłej łyżki, pamiętaj o zachowaniu tego samego kształtu. Aby pozbyć się niepotrzebnych pecherzyków powietrza upuść blachę z wysokości 5 cm na stół czy inną powierzchnię kilka razy. Posługiwanie się łyżką będzie większym wyzwaniem, ale spokojnie można sobie z tym poradzić, aby nadać odpowiedni kształt weź czystą łyżkę i umocz ją w zimnej wodzie aby nadać kleksom odpowiedni okrągły jednolity kształt. masa nie będzie przywierać do wilgotnej i zimnej łyżki. Piecz 12 min w temp 180C. Powinny być kruche na zewnątrz i delikatnie ciągnące się w środku.

    5. Poczekaj aż makaroniki i marmolada wystygnie i przelóż je marmoladą. Jeśli Twoje makaroniki przywarły do papieru, odkryłem wyjście, wystarczy na kilka sekund umieścic papier z makaronikami nad wrzącą wodą i staną się posłuszne:) Do dekoracji użyj płatków róż i ‚przyklej’ je kroplą marmolady na wierzchu. Możesz użyć barwników aby nadać różne fantazyjne kolory Twoim ciasteczkom, ale moje zblendowane róże i uprażone orzechy mi wystarczają 🙂 Smaczności!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *