Deser wiśniowy z maślanką

Dziś prezentuję deser, który robiłam do tej pory tylko raz i było to jakieś 5 lat temu. Od tamtej pory, za każdym razem kiedy w sklepach pojawiały się wiśnie, przypominałam sobie o nim, jednak przepis gdzieś zniknął. Tym razem postanowiłam, że tegoroczny wiśniowy sezon w żadnym wypadku nie może się zakończyć bez deseru, który tak długo gościł w moich wspomnieniach. Przetrząsnęłam wszystkie zakamarki, odpytałam wszystkich, którzy mogli cokolwiek wiedzieć o poszukiwanym, przejrzałam wszystkie zeszyty z przepisami, których mam sporo i w końcu znalazłam. Czym prędzej pobiegłam więc do sklepu po wiśnie i oto jest 🙂 Lekki deserek, z delikatną galaretką maślankową i pysznym wiśniowym kisielem. Za każdym razem kiedy sięgam po kolejną porcję tłumaczę sobie, że to przecież samo zdrowie. No bo tak: maślanka reguluje pracę układu pokarmowego, ma również korzystny wpływ na wydzielanie soków trawiennych, a poza tym podobno syci a nie tuczy, bo to przecież tylko jakieś 40 kcal w 100g, no i jest bogata w białka, lecytynę i sole mineralne. Idąc dalej tym tropem kolejne mamy wiśnie, które stabilizują pracę serca, mają korzystny wpływ na skórę, ponadto zawierają substancję, które chronią przed nowotworami i oczywiście są źródłem mnóstwa cennych witamin. Jakby tego było mało, to mamy tutaj również żelatynę usprawniającą funkcjonowanie stawów i wzmacniającą paznokcie i włosy. Dodatek cukru w deserze pominę milczeniem. Tak więc sami widzicie, że ten deser przynosi same korzyści. Gdy już wydrylujemy wiśnie, cała reszta jest niezwykle szybka i prosta. Uwielbiam 😀 Mam nadzieję, że również Wam będzie smakował.

2013-07-10 18.22.55

Składniki:

500ml maślanki
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii*
2 łyżki cukru pudru
500g wydrylowanych wiśni
50g cukru
100ml soku z wiśni
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki cynamonu**

* Można też użyć 1 opakowania cukru waniliowego zamiast ekstraktu
** Można dodać mniej, albo wcale


Wykonanie:

1. Maślankę wymieszać z sokiem z cytryny, ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem.
2. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Do garnuszka wlać odrobinę wody, włożyć napęczniałą żelatynę i rozpuścić na bardzo małym ogniu uważając, żeby się nie przypaliła. Lekko przestudzić. Dodać łyżkę lub dwie maślanki i wymieszać. Całość dodać do maślanki, dobrze wymieszać.
3. Masę maślankową przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
4. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami soku z wiśni.
5. Resztę soku zagotować z wiśniami, cynamonem i cukrem.
6. Do gorących wiśni dodać sok z mąką, intensywnie wymieszać, ostudzić.
7. Chłodnym kisielem polać galaretkę maślankową.

SMACZNEGO!!!

Owoce z sadu i dzialki

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *