Pierniczki wg Nigela Slater’a

Postanowiłam umieścić jeszcze jeden przepis na pierniczki, ponieważ oglądając program ich autora po prostu nie mogłam się oprzeć. Wprowadziłam drobne zmiany i oto są 🙂
Ciasteczka po upieczeniu są nieco twardawe, ale ich smak moim zdaniem rekompensuje tę drobną niedoskonałość. Poza tym stwierdzam, że kardamon, zaraz po cynamonie, jest moją ulubioną przyprawą do wypieków.

Pierniczki wg Nigela Slater'a

Składniki:

70g masła
80g cukru muscovado
2 łyżki miodu
8 ziaren kardamonu
250g mąki
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 żółtko

Lukier:

100g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Ziarna kardamonu rozłupać, wyciągnąć środek i rozgnieść w moździerzu na proszek.
3. Mąkę, kardamon, sodę, cynamon i imbir przesiać razem.
4. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
5. Dodać miód i dobrze zmiksować.
6. Do masy dodać mąkę oraz żółtko i szybko zagnieść ciasto.
7. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki mleka.
8. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać dowolne kształty.
9. Pierniczki układać na blasze i piec 12-14 minut.
10. Wystudzić.
11. Przygotować lukier: cukier puder zmiksować z odrobiną soku z pomarańczy. Cały czas miksując stopniowo dodawać więcej soku aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru.
12. Przełożyć do rękawa cukierniczego z cienką końcówką i dekorować pierniczki.

SMACZNEGO!!!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *