Pierniczki 2014

Zdecydowanie mój ulubiony tegoroczny przepis na pierniczki. Intensywnie korzenne ciasteczka są kruche, ale nie twarde. Swój piękny brązowy kolor zawdzięczają zawartości cukru muscovado. Nie muszą leżeć tygodniami w puszce, aby były zdatne do jedzenia bez groźby połamania zębów.

Inspirację do dekoracji zaczerpnęłam m.in. od Lukrem Malowane i A ja to pierniczę To prawdziwe mistrzynie lukrowania!

Pierniczki 2014

Składniki:

800g mąki pszennej
200g ciemnego cukru muscovado
50g drobnego brązowego cukru demerara
250g płynnego miodu
1 1/2 łyżeczki sody
4 łyżeczki mielonego imbiru
4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 1/2 łyżeczki gotowej przyprawy do pierników
1 łyżeczka soli
360g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka

Pierniczek

Jeśli macie miód scukrzony, należy go wstawić do ciepłej wody, aby się rozpuścił.
Mąkę wymieszać z sodą, przyprawami i solą. Przesiać.

Masło utrzeć z cukrami na gładką masę. Dodać miód i dalej ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać po jednym jajka i ucierać aż masa będzie gładka i puszysta. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo, po 2 łyżki, dodawać mąkę z przyprawami. Kiedy ciasto zrobi się zbyt gęste dla miksera, wyciągnąć je z misy i wyrabiać ręcznie. Pod koniec zagniatania może wydawać się, że ciasto jest zbyt lepkie, ale tak ma być.
Wyrobione ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 8 godzin.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy lub blacie na grubość 3mm i wycinać dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10-12 minut w temperaturze 180°C. Upieczone pierniczki pozostawić na równej powierzchni do wystygnięcia, żeby nie straciły swojego kształtu.

Pierniczki można polukrować. Przepis na lukier znajdziecie tutaj.

Pierniczki basia

SMACZNEGO!!!


2 thoughts on “Pierniczki 2014

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *