Orzechowe ciasteczka z cynamonem i kardamonem

Pierwsze świąteczne ciasteczka na blogu. Wybrałam właśnie te, ponieważ miałam ochotę na coś, co będzie można spałaszować już w dzień pieczenia, bez konieczności czekania aż zrobią się bardziej przyjazne dla uzębienia. Na pierniki przyjdzie już niedługo pora.
Podczas pieczenia tych ciasteczek po całym domu roznosi się cudowny świąteczny aromat przypraw. Ciasteczka są bardzo kruche i delikatne i nie wymagają lukru ani cukru pudru. Same w sobie są wystarczająco smaczne. Są dość szybkie w wykonaniu, więc niecierpliwi będą zadowoleni.

Kruche ciasteczka z cynamonem, kardamonem i orzechami

Składniki:

300g mąki tortowej
200g zimnego masła
100g drobnego cukru
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
150g zmielonych orzechów laskowych
1 – 1 1/2 łyżeczki cynamonu (wg uznania)
5-6 zmielonych ziaren kardamonu
szczypta soli

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać na stolnicę.
2. Masło pokroić w kostkę i przesiekać z mąką.
3. Dodać cukier, żółtko, orzechy, cynamon, kardamon i sól i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w papier do pieczenia lub folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
4. Piekarnik nagrzać do 180C. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5mm i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce.
6. Piec przez około 15 minut aż ciasteczka będą złoto-brązowe.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Orzechowe ciasteczka z cynamonem i kardamonem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *