Kruche ciasteczka z okienkiem

Dzisiejsze ciasteczka są niezwykle proste w przygotowaniu i przepyszne. Nie wiem jak to możliwe, ale po upieczeniu są jednocześnie kruche i kremowe. Fantastycznie rozpływają się w ustach. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku stają się mięciutkie i smakują zdecydowanie lepiej niż te ze sklepu. Ja przełożyłam je najlepszym na świecie dżemem truskawkowym mojej mamy i kremem nugatowym. Obie kombinacje sprawdzają się znakomicie.
Przepis zdobyłam na warsztatach pieczenia w Good Cake

ciasteczka z okienkiem

Składniki:

250g mąki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
dżem lub krem nugatowy do przełożenia
cukier puder do oprószenia

Wykananie:

1. Masło pokroić w kosteczkę, przesiać do niego cukier puder i utrzeć.
2. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować.
3. Dodać przesianą mąkę i szybko zagnieść ciasto.
4. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
5. Piekarnik nagrzać do 180°C, blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Stolnicę podsypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości około 5mm i wycinać kółeczka. Ja użyłam foremki o średnicy 7cm. W połowie kółeczek na środku wyciąć mniejsze kształty (u mnie również kółeczka).
7. Ciasteczka ułożyć na blaszce i piec przez około 10-15 minut. Gotowe ciasteczka będą jasnozłote.
8. Ciasteczka wystudzić. Całe kółeczka smarować niewielką ilością dżemu lub kremu, a następnie przykryć je kółeczkami z wyciętym środkiem. Posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Kruche ciasteczka z okienkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *