Drożdżowe ciasteczka z serem

Dzisiejszy przepis to smaki dzieciństwa mojej koleżanki z pracy. Opowiadała, że jej mama zawsze takie robiła. Podzieliła się przepisem ze mną, a ja bardzo chętnie z niego skorzystałam. Ciasteczka, a raczej drożdżowe podusie, są pyszne i uzależniające. Za każdym razem kiedy koło nich przechodzę, sięgam po jedną. Do nadzienia twarogowego użyłam rodzynek i skórki z pomarańczy, ale można dodać też inne składniki według upodobania. Polecam.

Drożdżowe ciasteczka

Składniki

Ciasto:

500g mąki tortowej
50g świeżych drożdży
250g ciepłego mleka
180g masła
2 łyżki drobnego cukru

Nadzienie:

500g tłustego twarogu
1/2 szklanki drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżka kaszy manny
2-3 łyżki rodzynek
ziarenka z 1/2 laski wanilii
skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Lukier:

250g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody

Ciasteczka drożdżowe

Przygotować rozczyn. Drożdże rozpuścić w połowie mleka i dodać 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Dodać resztę mleka, wymieszać i rozpocząć zagniatanie. Kiedy składniki będą już dobrze wymieszane, powoli wlewać roztopione i wystudzone masło. Ugniatać do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Może to zająć trochę czasu.
Ciasto uformować w kulę i przełożyć do nasmarowanej olejem misy. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.

W miedzyczasie przygotować nadzienie. Ser zmielić. Dodać do niego cukier i dobrze wymieszać. Następnie rozkłócone jajko. Teraz kolej na mąkę i kaszę manną. Na samym końcu dodać rodzynki, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wszystko dobrze wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na placek o grubości ok. 3mm. Ostrym nożem lub foremką wycinać kwadraty o boku 8cm. Na środek każdego kwadratu ułożyć łyżeczkę nadzienia. Przeciwległe rogi każdego kwadratu połączyć ze sobą nad nadzieniem i dobrze zlepić ze sobą wszystkie brzegi. Jest to bardzo ważne, aby poduszeczki nie otwierały się podczas pieczenia.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Piec przez 15-17 minut. Gotowe ciasteczka powinny być jasno złote. Wystudzić.

Przygotować lukier. Cukier puder przesiać i dodać do niego 2 łyżki gorącej wody. Bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodać jeszcze trochę wody. Przy pomocy pędzelka silikonowego rozsmarować lukier na ciasteczkach i pozostawić do zastygnięcia.
Lukier powinien być na tyle rzadki, aby łatwo go było rozmarować, ale na tyle gęsty, aby nie ściekał z ciasteczek.

Ciasteczka

SMACZNEGO!!!


2 thoughts on “Drożdżowe ciasteczka z serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *