Ciasteczka żytnio-owsiane z ziarnami

Po prawie dwumiesięcznej przerwie w blogowaniu wracam do Was z nowymi przepisami. Na pierwszy rzut idą chrupiące ciasteczka na żytniej mące z płatkami owsianymi, otrębami i ziarnami. Idealnie nadają się na szybką przekąskę w pracy, czy też w szkole, a przy tym są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Ciasteczka żytnie

Składniki:
(ok. 22-24 ciasteczka)

125g masła w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki soli
120g cukru trzcinowego Demerara
2 żółtka
125g żytniej mąki typ 720 (u mnie Basia)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka mleka
80g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
40g otrębów owsianych
75g słonecznika
2 czubate łyżki siemienia lnianego
2 czubate łyżki kokosu
1 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzać do 170°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną.
Masło dobrze utrzeć z cukrem i solą. Dalej ucierając dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodać połowę mąki, krótko zmiksować, następnie mleko i resztę mąki. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką, aby dobrze rozprowadzić wszystkie ziarna po cieście. Z powstałej masy formować kulki nieco mniejsze od piłeczki do ping-ponga (u mnie 30g), każdą kulkę spłaszczyć do grubości 1cm i ułożyć na blasze zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Wystudzić.
Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Ciasteczka żytnio-owsiane z ziarnami

  1. Pyszne ciasteczka!! I wspaniała alternatywa dla osób, które nie mogą jeść produktów pszennych i białka jaja kurzego – czyli bez wątpienia dla mnie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *