Ciasteczka waniliowe z mlekiem w proszku

Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis na ciasteczka, które wydały mi się bardzo ciekawe. Po przeczytaniu listy składników wiedziałam, że na pewno niebawem je upiekę. Długo zastanawiałam się skąd mam wziąć składnik pt: malted milk powder. Jako, że nie znalazłam tłumaczenia tej frazy, to domyśliłam się, że chodzi o słodzone mleko w proszku. Jednak takowego w polskich sklepach jeszcze nie widziałam. Postanowiłam więc użyć zwykłego mleka w proszku. Nie był to chyba najlepszy pomysł, bo ciasteczka wyszły niedosłodzone. Autorka wpisu, z którego korzystałam radziła, aby użyć znacznie mniej mąki, bo ciasteczka źle wychodzą przez rękaw cukierniczy. To również okazało się niezbyt udanym pomysłem, bo ciasteczka, owszem, przez rękaw przechodziły bez problemu, jednak w piekarniku nie zachowały swojego kształtu i stały się płaskie, bez żadnego wzorku i miękkie. Dodałam więc tyle mąki ile było w oryginalnym przepisie i tym razem wszystko się powiodło, choć rzeczywiście wyciskanie ciasteczek na blachę stanowiło wyzwanie. Ciasteczka są dość ciekawe w smaku, jednak coś bym w nich zmieniła. Może chodzi o to mleko, które nie było słodzone. Może trzeba dodać trochę więcej cukru. Albo użyć na przykład skondensowanego słodzonego mleka. Muszę to jeszcze przemyśleć i wypróbować. A może ktoś z Was ma jakieś sugestie? A przepisem dzielę się już dziś, bo może a nuż komuś taka kombinacja będzie odpowiadała. Dodam jeszcze, że przepis znalazłam na blogu Crumbs and Cookies.

IMG_1344

Składniki:

305g mąki
3/4 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
225g masła
85g kremowego serka
225g cukru
1 laska wanilii
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
2.Mąkę, mleko w proszku, proszek do pieczenia i sól wymieszać i przesiać.
3. Utrzeć masło i kremowy serek na gładką i puszystą masę.
4. Dodać cukier i ziarenka z laski wanilii i ucierać aż składniki dobrze się połączą.
5. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii i ubijać aż masa będzie gładka i puszysta.
6. Wsypać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
7. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać obręcze na blachę.
8. Piec przez około 15 minut, aż ciasteczka będą złoto-brązowe na brzegach.

IMG_1351

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Ciasteczka waniliowe z mlekiem w proszku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *