Ciasteczka „Ślimaki Mocha”

Gdyby ktoś czuł niedosyt po świątecznym objadaniu się :P, to dziś proponuję kruche ciasteczka o ciekawym wyglądzie i kawowym smaku. Wbrew pozorom są bardzo łatwe w przygotowaniu i wcale nie pracochłonne. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, dlatego śmiało można dodać do nich trochę więcej cukru.

Oryginalny przepis pochodzi z The Golden Book of Cookies, jednak troszeczkę go zmieniłam.

Ciasteczka ślimaki mocha

Składniki:

250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125g miękkiego masła
70g cukru
1 jajko
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso w proszku
2 łyżeczki mleka

Wykonanie:

1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem w misce.
2. Połowę masła utrzeć z połową cukru.
3. Dodać 125g suchych składników i połowę jajka.
4. Szybko zagnieść ciasto.
5. Do pozostałej mąki dosypać kawę i wymieszać.
6. Pozostałe masło utrzeć z resztą cukru.
7. Dodać mąkę i resztę jajka. Szybko zagnieść.
8. Obie masy rozwałkować na równe prostokąty.
9. Białe ciasto posmarować mlekiem i nałożyć na nie ciasto kawowe.
10. Ciasno zwinąć od dłuższej strony. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
11. Piekarnik nagrzać do 180°C. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
12. Schłodzone ciasto kroić w plasterki o grubości 5mm i piec przez 10-12 minut.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Ciasteczka „Ślimaki Mocha”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *