Ciasteczka owsiane z jabłkami i żurawiną

Dziś coś dla osób dbających o linię. Okazuje się, że ciasteczka nie muszą zawierać ani masła ani cukru, a na dodatek mogą stanowić zdrową przekąskę lub dodatek to popołudniowej kawy. Są nie tylko zdrowe, ale też sycące i naprawdę smaczne. Pięknie pachną cynamonem i jabłkami, a żurawina nadaje im pełni smaku. Inspirację zaczerpnęłam z programu Jem i chudnę. Wprowadziłam drobne zmiany do przepisu. Dodałam trochę cukru, ale nie jest to konieczne. Bardzo polecam i program i ciasteczka.

owsiane ciasteczka

Składniki:

80g płatków owsianych
30g mąki owsianej
15g pestek dyni
40g suszonej żurawiny
1 jabłko
1 duże jajko
2 łyżki kremowego serka
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Przełożyć do miski.
3. Dodać żurawinę, pestki dyni, płatki owsiane, serek, jajko, cynamon i cukier puder.
4. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Łyżką nakładać kupki ciasta na blachę.
6. Piec przez 30 minut.

Składniki wystarczają na 12 ciasteczek.

ciasteczka owsiane

SMACZNEGO!!!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *