Ciasteczka owsiane z jabłkami i żurawiną

Dziś coś dla osób dbających o linię. Okazuje się, że ciasteczka nie muszą zawierać ani masła ani cukru, a na dodatek mogą stanowić zdrową przekąskę lub dodatek to popołudniowej kawy. Są nie tylko zdrowe, ale też sycące i na prawdę smaczne. Pięknie pachną cynamonem i jabłkami, a żurawina nadaje im pełni smaku. Inspirację zaczerpnęłam z programu Jem i chudnę. Wprowadziłam drobne zmiany do przepisu. Dodałam trochę cukru, ale nie jest to konieczne. Bardzo polecam i program i ciasteczka.

owsiane ciasteczka

Składniki:

80g płatków owsianych
30g mąki owsianej
15g pestek dyni
40g suszonej żurawiny
1 jabłko
1 duże jajko
2 łyżki kremowego serka
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Przełożyć do miski.
3. Dodać żurawinę, pestki dyni, płatki owsiane, serek, jajko, cynamon i cukier puder.
4. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Łyżką nakładać kupki ciasta na blachę.
6. Piec przez 30 minut.

Składniki wystarczają na 12 ciasteczek.

 ciasteczka owsiane

SMACZNEGO!!!


Comments are closed.