Chocolate chips cookies

Tradycyjne amerykańskie ciasteczka znane nam wszystkim z filmów, a ostatnio również z wielu programów kulinarnych tudzież blogów. Legenda głosi, że ciasteczka te powstały poniekąd w wyniku lenistwa. Otóż niejaka Ruth Wakefield mieszkająca w Whitman, Massachusetts, podczas przygotowywania codziennej porcji ciastek, zdecydowała się na posiekanie czekolady zamiast jej rozpuszczenie sądząc, że w trakcie pieczenia czekolada sama się rozpuści. Nie rozpuściła się i chwała jej za to! Dzięki temu dziś możemy delektować się niepowtarzalnym smakiem ciasteczek z kawałkami czekolady. Właściwie w prawie każdej książce z wypiekami znajdziemy przepis na jakąś ich wersję. Ja chciałabym zaproponować ciasteczka z dodatkiem orzechów i płatków kukurydzianych, które nadadzą im chrupkości.

IMG_1181m

Składniki:

150g mąki
125g masła
125g białego drobnego cukru
3 łyżki brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g czekolady
50g łuskanych orzechów włoskich
50g płatków kukurydzianych

1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć trzema warstwami papieru do pieczenia.
2. Mąkę, proszek i sól przesiać. Odstawić.
3. Jajko utrzeć z białym i brązowym cukrem.
4. Dodać masło i cukier waniliowy i ponownie utrzeć na gładką masę.
5. Dodać mąkę i płatki kukurydziane. Wymieszać.
6. Czekoladę i orzechy posiekać i dodać do ciasta. Wymieszać.
7. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blasze w odstępach ok. 5cm. Nie spłaszczać ciasteczek w żaden sposób, podczas pieczenia same zrobią się płaskie.
8. Piec 10-12 minut. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika są jeszcze miękkie. Potrzebują chwili, żeby nabrały chrupkości.

SMACZNEGO!!!


2 thoughts on “Chocolate chips cookies

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *