Truskawkowe Pole

Mam dziś dla Was fantastyczne ciasto, które jest wprost idealne na upalne dni. Jest lekkie i orzeźwiające. Pianka jest bardzo kremowa i delikatna, za to galaretka wprost eksploduje smakiem truskawek. Wszystko to na cieniutkim krążku miękkiego ciasta z dodatkiem amoniaku. Wszystko świetnie do siebie pasuje, a przy stole każdy prosi o kolejny kawałek.

Truskawkowe pole

Składniki

Ciasto:

50g masła
45g cukru pudru
ziarenka z 1/4 laski wanilii
45g mąki tortowej
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki amoniaku

Galaretka:

800g truskawek (umytych i obranych)
1/2 szkl. wody
6-7 łyżeczek żelatyny

Pianka:

100g truskawek (umytych i obranych)
500g niesłodzonego mleka skondensowanego
330g śmietanki kremówki
80g cukru pudru
1 śmietan-fix
8 łyżeczek żelatyny

Do dekoracji:

200g naturalnego twarożku (u mnie Mój Ulubiony)
120g śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix

Pole truskowkowe

Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać ziarenka wanilii i jajko i ucierać do uzyskania puszystej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i amoniakiem i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę równomiernie rozsmarować na dnie tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Ciasto powinno mieć ładny złoty kolor. Wystudzić.

Przygotować galaretkę. Żelatynę przełożyć do niewielkiej miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody, pozostawić do napęcznienia. Truskawki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Powinno wyjść ok 3 szklanki truskawkowego musu. Przełożyć do garnuszka, dodać wodę i zagotować. Zmniejszyć płomień i dodać napęczniałą żelatynę. Delikatnie podgrzewać, przez cały czas mieszając, aż cała żelatyna się rozpuści. Nie gotować! Przestudzić. Galaretkę wylać do wyłożonej folią spożywczą i wysmarowanej olejem tortownicy (24cm) i wstawić do lodówki do stężenia.

Kiedy galaretka już zastygnie, można z nią postąpić na dwa sposoby. Ja wycinałam z niej kilkucentymetrowe krążki, układając foremkę tak, aby wyciąć jak najwięcej. Następnie ułożyłam powstałe krążki na powierzchni upieczonego ciasta. Resztę galaretki zużyłam do dekoracji, oraz przygotowania innego deseru. Można też darować sobie wycinanie i po prostu całą galaretkę ułożyć na powierzchni ciasta.

Przygotować piankę truskawkową. Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Truskawki zmielić w blenderze. Kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixem. Mleko skondensowane zmiksować z cukrem. Dodać zmielone truskawki i miksować na wysokich obrotach, aż masa mocno się spieni.
Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki wody i podgrzewać na wolnym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotować! Nie zdejmując z ognia, dodać masę truskawkową – najpierw łyżka po łyżce, cały czas mieszając, potem stopniowo już w większych ilościach pozostałą masę. Bardzo dokładnie wymieszać, aby dobrze rozprowadzić żelatynę. Zdjąć z ognia i w dwóch częściach dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Powstałą masę przelać na galaretkę i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała.

Aby przygotować krem do dekoracji należy twarożek i śmietanę umieścić w wysokiej misie. Zmiksować chwilę na wolnych obrotach, aby połączyć oba składniki. Dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i dalej miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować ciasto. Na wierzchu można poukładać cząstki truskawek oraz kawałki galaretki, która została po wycinaniu krążków.

Ciasto należy przechowywać w lodówce.

ciasto truskawkowe

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Truskawkowe Pole

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *