Szarlotka sypana

Chyba najprostsza i najszybsza szarlotka jaką kiedykolwiek zrobiłam. I smakuje równie dobrze.
Pierwszy raz jadłam ją kilka lat temu u koleżanki, która była tak dobra, że podzieliła się ze mną przepisem.

Szarlotka sypana

Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1,5kg jabłek
150g zamrożonego masła
cynamon

Dodatkowo:

cukier puder

Wykonanie:

1. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki cienko wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.
2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce u grubych oczkach.
3. Wymieszać razem mąkę, cukier i kaszę. Podzielić na trzy szklanki.
4. Do tortownicy wsypać 1 szklankę suchych składników, równomiernie rozłożyć.
5. Ułożyć równomiernie połowę jabłek, posypać cynamonem.
6. Wsypać drugą szklankę suchych składników, rozłożyć równomiernie.
7. Ułożyć równomiernie resztę jabłek, posypać cynamonem i wysypać resztę suchych składników.
8. Zamrożone masło zetrzeć na grubych oczkach tarki wprost do tortownicy i równomiernie rozłożyć.
9. Wstawić do piekarnika i piec przez 60-70 minut. Całkowicie wystudzić.
10. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Szarlotka sypana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *