Składniki:
2 jajka
210g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
150g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml oleju rzepakowego
Rabarbar:
400g rabarbaru (obranego)
3 łyżki cukru
Rabarbar pokroić w 1,5cm paseczki, zasypać cukrem, wymieszać i pozostawić na min. godzinę. W tym czasie rabarbar puści sok i nieco zmięknie. Przełożyć go na sitko i odcedzić z soku.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na jasną i puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać 1/3 mąki, połowę oleju, 1/3 mąki, drugą połowę oleju i resztę mąki. Miksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać do przygotowanej formy. Na wierzchu ciasta rozłożyć rabarbar. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut.
Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!