Ucierane ciasto z truskawkami

Dziś prezentuję prosty przepis na ciasto ucierane. Do ciasta wybrałam truskawki, ale można wykorzystać inne owoce jakie są dostępne sezonowo. Ciasto jest bardzo smaczne miękkie i puszyste oraz szybkie w przygotowaniu..

Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

4 jajka
1 szklanka drobnego cukru
ziarenka z 1 laski wanilii (może być ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy)
200g masła
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany (18% lub 22%)
truskawki (ok 300 – 400g)

Prostokątną formę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Można też wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170°C.

Truskawki lub inne owoce umyć, obrać i pokroić w ćwiartki.

Mąki oraz proszek wymieszać i przesiać. Żółtka oddzielić od białek.

Masło utrzeć z cukrem i wanilią na jednolitą masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera i w trzech częściach dodać mąkę na przemian ze śmietaną. Miksować tylko do połączenia się składników.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą.

Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i rozłożyć na niej truskawki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.

Ciasto posypać cukrem pudrem.