Odwracane ciasto z bananami i karmelem

Moja dzisiejsza propozycja to ciasto idealne na chłodne dni. Niezwykle aromatyczne za sprawą imbiru i cynamonu, miękkie i wilgotne. Do tego jeszcze banany w karmelu. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

Karmel:

75g masła
75g brązowego cukru
3 łyżki wody

Ciasto:

200g masła
235g brązowego cukru
5 jajek
ziarenka z 1/2 laski wanilii
235g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
4 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 1/2 łyżki miodu
70g orzechów włoskich (grubo siekanych)
szczypta soli

Dodatkowo:

3 średnie banany

Dno formy o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki cienko wysmarować masłem.

Przygotować karmel. Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać cukier i wodę, dobrze wymieszać. Zagotować mieszając. Gotować na wolnym ogniu aż nieco zgęstnieje. Natychmiast równomiernie rozsmarować go na dnie formy, odstawić.

Masło utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodawać po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą.

Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać i dodać w dwóch częściach do masy, miksując tylko do połączenia się składników. Dodać miód, następnie orzechy, wymieszać.

Banany pokroić w plastry o grubości ok. 5mm i ciasno poukładać (jeden obok drugiego) na karmelu. Następnie delikatnie wyłożyć ciasto na banany i wyrównać. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić w formie na 10 minut, następnie nakryć płaskim talerzem lub deską i odwrócić do góry nogami tak, aby dół formy był na górze. Delikatnie wyciągnąć ciasto z formy i usunąć papier przyklejony do bananów. Pozostawić do wystudzenia.

SMACZNEGO!!!