Migdałowiec z nutą pomarańczy

To ciasto, w którym zakochałam się dwa lata temu, kiedy to znalazłam przepis w jakiejś gazetce. Od razu go przepisałam i przystąpiłam do pieczenia.
Pyszne migdałowe ciasto z pomarańczową nutą, oblane polewą czekoladową, to coś, czego w moim domu w święta zabraknąć nie może.
Mam wrażenie, że z każdym dniem leżakowania w lodówce, ciasto smakuje coraz lepiej. Pamiętam, że najlepsze było trzeciego dnia.
Polecam szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu, bądź też ochoty na pieczenie. Ciasto wykonuje się mniej więcej w 10 minut, a całą resztę załatwia za nas piekarnik.

Migdałowiec

Składniki:

250g obranych migdałów (mogą być płatki)
150g drobnego cukru
250g miękkiego masła
4 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g mąki
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
olej i bułka tarta do wysmarowania formy

Polewa:

50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
100g śmietany kremówki 36%

Dodatkowo:

płatki migdałów i kandyzowana skórka z pomarańczy do dekoracji

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Foremkę wysmarować olejem i posypać bułką tartą.
2. Migdały zmielić. Odstawić.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odstawić.
4. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
5. Dodawać po jednym jajku. Kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą.
6. Stopniowo dodawać mąkę i migdały.
7. Dodać skórkę z pomarańczy.
8. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
9. Upieczone ciasto wystudzić.
10. Przygotować polewę: śmietanę podgrzać na małym ogniu PRAWIE do wrzenia. Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
11. Ciepłą polewą polać ciasto i udekorować płatkami migdałów i kandyzowaną skórką pomarańczową.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *