Dyniowe ciasto z jabłkami

Składniki:

200g masła
235g drobnego cukru
2 jajka
3/4 szklanki puree z dyni
235g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki imbiru
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki goździków utłuczonych na proszek
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 1/2 łyżki miodu
szczypta soli
2 duże jabłka

Dodatkowo:

1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Formę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175°C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, następnie wymieszać z przyprawami.

Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać miód. Dodać jajka, jedno po drugim – kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę w trzech częściach na przemian z puree z dyni (zaczynając i kończąc na mące). Wymieszać tylko do połączenia się składników. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć je ciasno na wierzchu ciasta, wstawić do piekarnika i piec przez 40-45 minut (do suchego potyczka).
Gorące ciasto posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

SMACZNEGO!!!