Urodzinowy tort „Czekoladowe Malibu”

Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie tortu urodzinowego. Jedynym życzeniem było to, żeby było duuuużo czekolady. Nie musiałam długo zastanawiać się jakie ciasto przygotować. Tylko ekstremalnie czekoladowe ciasto Pani Doroty z blogu Moje Wypieki mogło tutaj zdać egzamin. Ekstremalnie czekoladowe z boskim kremem kokosowym. Dołożyłam do tego czekoladowy ganache na wierzch i gotowe. Ciasto jest bajecznie wilgotne i idealnie komponuje się z kokosem. U każdego, kto spróbował, wywołuje ono uśmiech na twarzy. Mam więc nadzieję, że Solenizantka zareaguje podobnie 🙂

2013-05-13 21.10.08

Poniżej proporcje na kwadratową blaszkę o boku 23cm.
Ja użyłam tortownicy o średnicy 26cm i upiekłam dwa ciasta po to, żeby tort miał cztery warstwy.

Ciasto:

55g gorzekiej 70% czekolady
85g kakao
200ml wrzącej wody
145g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90g masła
200g drobnego cukru
50g ciemnego cukru muscovado
2 jajka
250ml mleka kokosowego

Jajka i mleko kokosowe muszą być w temperaturze pokojowej
1. Piekarnik nagrzać do 180°C
2. Czekoladę i kakao włożyć do miseczki i zalać wrzącą wodą. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
3. Masło roztopić.
4. Mąkę, sodę, proszek i sól przesiać.
5. Drobny cukier i cukier muscovado wymieszać. Dodać roztopione masło i chwilkę zmiksować.
6. Dodać jajka jedno po drugim.
7. Teraz na przemian dodawać mleko kokosowe i czekoladę, cały czas miksując.
8. Wsypać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia składników.
9. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.
10. Piec przez ok. 40 min lub do suchego patyczka.

Ciasto należy pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej dekorować dzień później.

Krem kokosowy:
80ml śmietany kremówki
220g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu lub Canari)
1/2 szkl. kokosu

1. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
2. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

Krem czekoladowy:
Na tort o średnicy 26cm, zrobiony z dwóch porcji ciasta użyłam:
300g mlecznej czekolady
300g gorzkiej czekolady 74%
600ml śmietany kremówki

1. Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika.
2. Dodać czekoladę i mieszać aż powstanie gładka i lśniąca masa.
3. Schłodzić. Zazwyczaj trwa to kilka godzin. Ja po lekkim przestudzeniu wkładam masę do lodówki.

Wykonanie:

1. Każdy placek przekroić na dwa blaty. Razem wyjdzie cztery.
2. Przełożyć kremem kokosowym tak, żeby powstały 3 warstwy kremu.
3. Wierzch i boki ciasta posmarować częścią kremu czekoladowego tak, żeby powstała gładka powierzchnia.
4. Dekorować pozostałą częścią ganache za pomocą rękawa cukierniczego.

.

2013-05-13 19.53.15

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Urodzinowy tort „Czekoladowe Malibu”

  1. Witam, po pierwsze gorąco gratuluję bloga jest fantastyczny już upiekłam kilka ciast z tej strony ale tym razem mam pytanie, czy 80ml śmietany w kremie kokosowym to nie błąd ? Przepraszam za tą sugestię ale mam zamiar upiec tą pychotę córce na urodziny i 80 ml na 3 warstwy to chyba maławo,czy się mylę?

    • Witam 🙂 Bardzo dziękuję za miłe słowa i ogromnie się cieszę, że blog się podoba 🙂
      Jeśli chodzi o śmietanę w kremie, to być może nie sprecyzowałam do końca – aby powstały cztery warstwy ciasta i trzy warstwy kremu, zrobiłam podwójną porcję. Na 220g serka mascarpone wystarczy 80ml kremówki. Aby uzyskać większą ilość kremu, trzeba zatem podwoić ilość składników. Można dodać nieco więcej śmietany (np. 100ml) i wtedy ubić serek razem z kremówką, dodać cukier, a następnie kokos i likier. Obiecuję, że w najbliższej przyszłości popracuję nad tym przepisem, żeby wszystko było jasne. Tymczasem, gdyby miała pojawiły się jakieś pytania, chętnie pomogę 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *