Ciasto czekoladowe z buraczkami

Na dobry początek nowego roku proponuję Wam absolutnie wyjątkowe ciacho. Ciasto czekoladowe z buraczkami. Kiedy ktoś słyszy nazwę, a raczej tę część „z buraczkami”, reakcje są dwojakie. Po pierwsze skrzywienie twarzy, sygnalizujące pewność, że „to nie może być dobre”, a po drugie wyraz ogromnego zdziwienia. A jeszcze większe zdziwienie ogarnia wszystkich po skosztowaniu, kiedy okazuje się, że to jednak JEST dobre. Mało tego. To jest bardzo dobre. Smaku buraczków nie wyczuwa się w ogóle. Służą one jedynie nadaniu fantastycznej wilgoci, no i oczywiście głębokiego koloru. Ciasto jest intensywnie czekoladowe i sycące. Uważam, że polewa stanowi idealny dodatek do już idealnego ciasta.
Oryginalny przepis: Nigel Slater

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Składniki

Ciasto:

250g ugotowanych i obranych buraczków
200g masła
200g gorzkiej czekolady (70%)
4 łyżki mocnej gorącej kawy
135g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
5 jajek
190g cukru pudru

Polewa:

125g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Wykonanie:

1. Dno tortownicy o średnicy 20cm i wysokim rancie wyłożyć papierem do pieczenia, a boki cienko posmarować masłem.
2. Piekarnik nagrzać do 180°C.
3. Buraczki zmielić do konsystencji puree, lub zetrzeć na tarce.
4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Nie mieszać.
5. Kiedy czekolada będzie już prawie roztopiona, dolać do niej gorącą kawę. Raz przemieszać.
6. Dodać masło pokrojone w malutką kosteczkę, zanurzyć je w czekoladzie i zostawić do stopienia.
7. W międzyczasie przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.
8. Kiedy masło będzie prawie roztopione, czekoladę wyciągnąć z kąpieli wodnej i dopiero teraz można ją dobrze, ale delikatnie wymieszać aż masło całkowicie się roztopi. Odstawić na kilka minut.
9. Do czekolady dodać roztrzepane żółtka szybko mieszając, aby dokładnie rozprowadzić je w czekoladzie.
10. Dodać buraczki i mieszać, aż składniki się połączą.
11. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do nich cukier i wymieszać.
12. Białka z cukrem delikatnie ale dokładnie połączyć z masą czekoladową za pomocą dużej metalowej łyżki.
13. Na końcu dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.
14. Masę przelać do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Natychmiast obniżyć temperaturę do 165°C i piec przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tylko wilgotne grudki przyczepią się do patyczka, ciasto jest gotowe.
15. Po upieczeniu ciasto pozostawić w foremce do wystudzenia.
16. Przygotować polewę: wszystkie składniki przełożyć do garnuszka i stopić mieszając od czasu do czasu. Składniki muszą się dobrze połączyć. Nie gotować. Polewę odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia, następnie polać nią ciasto.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Ciasto czekoladowe z buraczkami

  1. Potwierdzam- czekolada i buraczki to super połączenie. Ja robię to ciasto bez kawy, ale tak czy inaczej zestaw smakowy jest świetny, ciacho wilgotne i pachnące. Wszyscy się nim zażerają, niektórym dopiero po zjedzeniu mówię, że właśnie zjedli ciasto z buraczkami- to się dziwią:) Pozdrawiam serdecznie!

    • Zgadza się 🙂 Buraczki w tym cieście są niewyczuwalne. Za to sprawiają, że jest cudownie wilgotne. Pozdrawiam i zaprm do kolejnych odwiedzin 🙂

  2. Ciasto jest przepyszne!!! Wypróbowałam,bo zaciekawiły mnie te buraczki i szczerze przyznam,że to jedno z najlepszych czekoladowych ciast jakie do tej pory jadłam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *