Bułeczki pszenno-żytnie

Dziś proponuję coś innego niż zawsze. Pierwsze bułeczki na blogu. Bułeczki pszenno-żytnie. Idealne na zdrowe śniadanko. Znakomicie smakują z masłem i innym dodatkami. Przepis zaczerpnęłam z „Kuchni Polskiej”.

bułeczki pszenno-żytnie copy

Składniki:

220g mąki pszennej
220g mąki żytniej
1,5 łyżeczki soli
60g drożdży
2 łyżki miodu
50g posiekanych pestek dyni + garść całych
około 300ml ciepłej wody

Wykonanie:

1. Obie mąki wymieszać z solą w misce. Zrobić wgłębienie na środku, wkruszyć drożdże, dodać trochę miodu i wlać 180ml ciepłej wody. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut*.
2. Do ciasta dodać resztę miodu, posiekane pestki dyni i tyle wody ile ciasto wchłonie. Ugniatać tak długo, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk.
3. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
4. Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 części i uformować bułeczki. Ułożyć je na wysypanej mąką blasze, naciąć nożem na krzyż, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
5. Piekarnik nagrzać do 200°C.
6. Bułeczki posmarować ciepłą wodą i obsypać pestkami dyni.
7. Na dół piekarnika ustawić stalową miskę lub foremkę z wodą. Bułeczki wstawić na środkowy poziom  i piec przez 30 minut.
8. Upieczone bułeczki wyciągnąć i ostudzić.

* Ja nagrzałam piekarnik do 50°C i wstawiłam do niego miskę z ciastem, zostawiając uchylone drzwiczki.

SMACZNEGO!!!


Comments are closed.