Kostka Banoffee bez pieczenia

Cudownie kremowa kostka z bananami i kajmakiem, z dodatkiem bitej śmietany – to moja wersja popularnej tarty banoffee. Warstwy przekładane są herbatnikami maślanymi. Aby zmiękły, potrzebują kilku-kilkunastu godzin w lodówce. Ja używam herbatników z Lidla, które idealnie sprawdzają się w tego typu ciastach.

kostka-banoffee

Składniki:

ok. 50-54szt. herbatników maślanych
puszka kajmaku
4-5 średniej wielkości bananów

500ml mleka
3 żółtka
1 całe jajko
140g cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1/2 laski waniliii
300g masła w temperaturze pokojowej

500ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%
łyżka cukru pudru
1 1/2 łyżeczki żelatyny

kostka-banoffee-b

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, rozprowadzić 1/2szkl. mleka, dodać obie mąki i dobrze utrzeć, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z wanilią, zmniejszyć płomień i do gotyjącego się mleka wlać masę jajeczną intensywnie mieszając i ponownie zagotować, nie przerywając mieszania. Bezpośrednio na powierzchni gorącego budyniu ułożyć folię spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń (budyń i masło muszą być w temperaturze pokojowej). Ucierać do uzyskania gładkiego kremu.

Formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, na niej rozsmarować niewielką ilość kremu i dość ciasno ułożyć pokrojone w ukośne paski banany. Na wierzch nakładamy tyle kremu, aby całkowicie zakryć banany. Wyrównać i rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Kajmak dobrze wymieszać w puszce i większą jego część wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników, rozsmarować resztę kremu, i znowu rozłożyć herbatniki.

Żelatynę przełożyć do miseczki, zalać niewielką ilością wody i pozostawić do napęcznienia. Do garnuszka wlać 1 łyżkę wody i przełożyć napęczniałą żelatynę. Podgrzewać na niewielkim ogniu, aż żelatyna się rozpuści – NIE GOTOWAĆ. W międzyczasie ubić śmietankę z cukrem na sztywno. Do rozpuszczonej i lekko wystudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietanki, dobrze wymieszać, następnie całość przelać do śmietanki i dobrze wymieszać. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować wierzch ciasta. Można też po prostu ją rozsmarować. Całość wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Przed podaniem udekorować resztą kajmaku.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

28 thoughts on “Kostka Banoffee bez pieczenia

    • Kajmak można kupić właściwie w każdym supermarkecie. Inaczej jest to masa krówkowa. Można ją też zrobić samemu w domu – gotować zamkniętą puszkę słodzonego mleka skondensowanego przez ok. 3 godziny w lekko gotującej się wodzie. Następnie puszką wyciągnąć z wody, zostawić do wystudzenia i wtedy użyć.

  1. To ciasto jest przepyszne. Najlepiej naprawdę kroic je po kilkunastu godzinach, wtedy naprawdę pięknie się prezentuje. Jedyna zmiana u mnie to dałam do środka dwie warstwy krakersów zamiast herbatników bo lubię połączenie słonego i karmelu. Pozdrawiam. Monika

  2. Jutro chciałabym zacząć piec biszkopt,bo córcia ma urodziny 26 lat kończy , a bardzo lubi masę krówkową .Nie mam w tym roku żadnego pomysłu na tort,pustki w głowie.A chciałabym aby goście po spróbowaniu,powiedzieli ” łał ale dobre” Pomyśli Pani że za duże mam wymagania,ale może z Pani pomocą będzie to :Pycha”.

    • Rozumiem takie wymagania w 100% 🙂 Biszkopt jak najbardziej sprawdzi się jako baza ciasta. Sugeruję jednak, żeby tę środkową warstwę z kajmakiem zrobić z herbatnikami 🙂 Życzę udanych wypieków i wszystkiego dobrego dla córci 🙂

  3. Dziękuję serdecznie za radę,na pewno zrobię tak jak Pani napisała i dziękuję w imieniu córci 🙂 .Pozdrawiam serdecznie jestem bardzo wdzięczna za szybką pomoc :-*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *