Ciasto Paradiso

Niezwykłe ciasto. Pełne delikatnych smaków, a jednocześnie bardzo wyrazistych. Orzechy, kokos i kawa. Dla mnie to po prostu niebo w gębie. Fantastyczny spód z herbatników, orzechów i miodu. Na to puszysta i delikatna masa na bazie mleka kokosowego, a zwieńczeniem tych smaków jest galaretka kawowa, która moim zdaniem idealnie zamyka całość.

Paradiso

Składniki

Spód:

200g herbatników
100g orzechów włoskich
200g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek miodu

Krem kokosowy:

100g kwaśnej śmietany 18%
120g cukru pudru
400g mleka kokosowego (1 puszka)
4 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
6-7 łyżeczek żelatyny
400g śmietanki kremówki
1 śmietan-fix
50g kokosu

Galaretka kawowa:

350g słodzonego mleka skondensowanego
150ml mleka
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżeczki żelatyny

Ciasto Paradiso 2

Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć lub zmielić tak, aby pozostały niewielkie kawałki. Oba składniki wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz miód i dobrze wymieszać, aby dokładnie rozprowadzić wszystkie składniki. Uzyskaną masę przełożyć do tortownicy, równomiernie rozłożyć i nieco docisnąć. Wstawić do lodówki.

Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.
Kwaśną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mleko kokosowe oraz likier kokosowy i ponownie dobrze wymieszać. Kremówkę ubić ze śmietan-fixem.
Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki wody i podgrzewać na wolnym ogniu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotować! Do żelatyny powoli dodać najpierw kilka łyżek masy z mlekiem kokosowym przez cały czas mieszając, potem dolać większość masy i dobrze wymieszać. Przelać z powrotem do misy, wymieszać, dodać kokos i jeszcze raz wymieszać. Do masy dodać ubitą kremówkę w trzech częściach, delikatnie mieszając po każdej dokładce.
Krem przełożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Masa powinna do tej pory stężeć na tyle, aby można było wylać na nią galaretkę.

Przygotować galaretkę. Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem i kawą. Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę wody i podgrzewać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotować! Do żelatyny dodać powoli kilka łyżek mleka kawowego dobrze mieszając, następnie dolać resztę i dobrze wymieszać. Galaretkę od razu delikatnie wylać na masę kokosową i wstawić do lodówki na min. 4 godziny.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

51 thoughts on “Ciasto Paradiso

  1. Pilnuję Twoich przepisów, bo to co robiłam było bardzo dobre. Dziękuję!
    Zauważyłam, że brakuje w galaretce kawowej podanej ilości kawy, proszę dopisz.
    Pozdrawiam

    • Można, ale galaretka i tak jest słodka z powodu słodzonego mleka skondensowanego, więc z dodatkowym cukrem może być za słodka.

    • W galaretce nie ma mleka w proszku 🙂 Jest kawa rozpuszczalna w proszku i słodzone mleko skondensowane. Mleko skondensowane można zastąpić np. mlekiem kokosowym 🙂

  2. Galaretka kawowa:
    350g słodzonego mleka skondensowanego
    150g mleka (a co to za mleko??????)
    1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
    2 łyżeczki żelatyny

    Proszę o odpowiedź co to za mleko? Myślałam, że w proszku bo jest podane w gramach. 🙂

  3. Witam,
    Spód wyszedł mi dosyć rzadki, mimo to dałam go do tortownicy. Po zastygnięciu nie udało mi się od niego odczepić papieru do pieczenia. On ma być tak rzadki czy coś zepsułam ?

    • Nie, w żadnym wypadku nie powinien być rzadki. Nie mam pojęcia co poszło nie tak. Może za dużo miodu? A może masło było rozpuszczone?

      • Masło nie było rozpuszczone. Do innych ciast wychodzi o konsystencji mokrego piasku. Do tego wyszła taka papka konstystenckk błotka. Widzę ze po dłuższym czasie w lodowce sie zastygło o papier sie odkleił ale ciekawi mnie jaki powinien wyjść odrazu po wymieszaniu składników:)

  4. Ciasto wyśmienite ! Polecam ! Mąż , goście zachwyceni ! Sama zjadłam większość ! Szykuję się do następnego przepisu ! Poezja smaku ! Będzie przepis na jakiś sernik ? Pozdrawiam :):):)

    • Bardzo mi miło 🙂 Co do serniczka, to jest już kilka przepisów, ale być może pojawią się niedługo kolejne. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Powody mogą być dwa: albo żelatyna została zbyt mocno podgrzana, albo była słabsza. Używam takiej, gdzie na 1 litr wody przypadają 4 łyżeczki żelatyny. Czasem potrzeba 6 łyżeczek, trzeba sprawdzić na opakowaniu. Różne firmy produkują żelatynę o różnej mocy.

  5. witam,ciasto wyszlo wysmienite takie jak na zdjeciu.Goscie byli zachwyceni, teraz powtórze na boze narodzenie,bardzo delikatne.Polecam

  6. Witam.
    Mam pytanie odnośnie tego mleka skondensowanego, bo przypuszczam że chodzi o to w puszce tylko że nie wiem czy chodzi o to gęste takie jak krówka czy może są też inne.
    Pozdrawiam

    • Chodzi o słodzone mleko skondensowane. Może być z puszki, może być też w tubce. Jest ono gęstsze niż zwykłe mleko, ale w dalszym ciągu „lejące”. Ma być lekko kremowe w kolorze, nie brązowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *