Blok czekoladowy

Dzisiejszy deser to przysmak, który pamiętam z liceum, kiedy to w poszukiwaniu różnych słodkości trafiłam właśnie na blok czekoladowy. Zauroczył mnie swoim smakiem, nadanym przez mleko w proszku i kakao. Deser jest niezwykle prosty i szybki. Tężeje mniej więcej w godzinę, więc nie trzeba być szczególnie cierpliwym. Ja zawsze dodaję tylko herbatniki, ponieważ uwielbiam go w takiej postaci, ale można dodać orzechy lub inne dodatki według uznania.

blok czekoladowy

Składniki:

250g masła
1 szklanka cukru
125ml wody
3 łyżki kakao
250g pełnotłustego mleka w proszku
herbatniki

Wykonanie:

1. Foremkę o wymiarach 12x25cm wyłożyć folią spożywczą.
2. Masło, cukier i wodę umieścić w garnuszku i podgrzewać do momentu aż masło i cukier rozpuszczą się.
3. Dodać kakao i wymieszać. Przestudzić.
4. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
5. Dodać połamane herbatniki i wymieszać.
6. Masę przelać do foremki i wyrównać.
7. Wstawić do lodówki.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *