Batoniki z Nanaimo (Nanaimo Bars)

Batoniki z Nanaimo to jedne z najpopularniejszych kanadyjskich słodyczy. Istnieje wiele różnych wersji co do okoliczności ich pojawiania się, jak również przez lata pojawiło się wiele różnych przepisów. Jedno jest pewne: pochodzą z Nanaimo. Batoniki zawsze składają się z ciasteczkowej warstwy, kremu oraz polewy czekoladowej. Różnią się smakami. Wersja, którą dziś Wam prezentuje zawiera masło orzechowe i orzeszki ziemne, które (o dziwo) pysznie współgrają z czekoladowo-kokosowym spodem. Spróbujcie sami.

Nanaimo bars

Inspiracja: Anna Olson „Back to baking”

Składniki

Spód:

300g czekoladowych ciasteczek zbożowych
55g drobnego cukru
40g ciemnego kakao
70g kokosu
115g stopionego masła
1 jajko
ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych grubo posiekanych

Krem (składniki w temperaturze pokojowej):

100g masła
100g cukru pudru
130g gładkiego masła orzechowego
2 łyżeczki słodkiej śmietanki 18%
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Wierzch:

80g mlecznej czekolady
80g gorzkiej czekolady
80g miękkiego masła

Dodatkowo:

garść grubo krojonych solonych orzeszków ziemnych

Nanaimo bars a

Piekarnik nagrzać do 160°C. Kwadratową formę o wymiarach 20x20cm cienko wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby brzegi papieru wystawały poza formę.

Ciasteczka zmielić w blenderze na piasek. Przełożyć do misy miksera i wymieszać z cukrem, kakao i kokosem. Dodać stopione i wystudzone masło, następnie wymieszać z jajkiem i wanilią. Na końcu dodać orzeszki. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy, wyrównać i docisnąć. Piec przez 15 minut, następnie całkowicie wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką pastę. Dodać masło orzechowe i dalej ucierać do uzyskania puszystego kremu. Dodać śmietankę i wanilię i jeszcze chwilę utrzeć. Krem przełożyć na wystudzony spód, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.

Pokruszoną czekoladę i masło umieścić w żaroodpornym naczyniu, które z kolei ułożyć na garnuszku z lekko gotującą się wodą. Dno naczynia nie może dotykać powierzchni wody. Rozpuścić czekoladę i masło od czasu do czasu mieszając, aż masa będzie jednolita. Wystudzić do temperatury pokojowej i wylać na krem fistaszkowy, posypać orzeszkami ziemnymi. Ponownie wstawić do lodówki aż polewa stężeje. Kroić ostrym, ogrzanym nożem.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Batoniki z Nanaimo (Nanaimo Bars)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *