Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami będzie w tym roku nowością na moim wigilijnym stole. Pomimo tego, że jadłam ten specjał kilka razy, to nigdy jeszcze go nie piekłam. Jeśli już pojawiał się u mnie w domu, to najczęściej był kupiony w sklepie. Tym razem jednak zdecydowałam, że skoro już prowadzę bloga z wypiekami, to nie mogę tak po prostu pójść do sklepu i kupić ciasta. Postanowiłam spróbować upiec keks sama. Okazało się to bardzo proste zadanie, a efekt zdecydowanie lepszy od sklepowego. Mnóstwo bakalii nadaje mu „świąteczności” i wyjątkowości. Smakuje bardzo dobrze również w kilka dni po upieczeniu. Polecam 🙂
Jest to kolejny przepis zdobyty od mojej Pani Stomatolog, którą serdecznie z tego miejsca pozdrawiam 🙂

Keks z bakaliami

Składniki:

250g mąki tortowej
250g masła
250g cukru pudru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
500g bakalii*

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
3. Żółtka oddzielić od białek.
4. Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodawać na zmianę po jednym żółtku i 1/5 cukru pudru.
5. Dodać mąkę i alkohol. Wymieszać.
6. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z ciastem.
7. Bakalie obsypać mąką i delikatnie wmieszać do ciasta.
8. Masę przełożyć do foremki i piec ok. 40-50 minut (do suchego patyczka).
9. Wystudzony keks posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

* U mnie: suszone morele i żurawina, rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy, kandyzowane wiśnie

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *