Czekoladowa babka z cukinią

Zdecydowanie wspaniała babka. Nafaszerowana jest kawałkami czekolady i orzechami, które przyjemnie chrupią w buzi. Aromatyczna za sprawą cynamonu. Jeśli macie obiekcje przed używaniem warzyw do wypieków, to porzućcie je choć na chwilę i sami spróbujcie. Przekonacie się, że nie użyczają one swojego smaku wypiekom, a jedynie dodają pięknego koloru i wilgoci, co w ciastach jest jak najbardziej pożądane. Babka oblana jest fantastyczną polewą z czekolady i syropu klonowego. Całość – absolutnie uzależniająca.

Czekoladowa babka z cukinią

Inspiracja: Anna Olson „Back to baking”

Składniki:

115g drobnego cukru
125ml oleju rzepakowego
125ml syropu klonowego
2 jajka
215g mąki tortowej
100g dość grubo siekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki cukinii startej na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką)
1 szklanka dość grubo siekanej czekolady (pół na pół mleczna i gorzka)

Polewa:

90g mlecznej czekolady
90g gorzkiej czekolady
90g masła
60ml syropu klonowego

Czekoladowa babka z cukinią 1

Piekarnik nagrzać do 175°C. Formę do babki (z kominem) dokładnie wysmarować masłem i obsypać mąką. Nadmiar mąki wysypać.

Na wysokich obrotach zmiksować cukier, olej, syrop klonowy i jajka tylko do momentu połączenia się składników. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą i zmiksować na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać orzechy i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać, aby dokładnie rozprowadzić wszystkie składniki po masie. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 50-55 minut (do suchego patyczka). Babkę całkowicie wystudzić w formie, następnie przełożyć na talerz.

Przygotować polewę. Do garnuszka wlać niewielką ilość wody i podgrzewać. Na garnuszku ustawić naczynie z pokruszoną czekoladą, kawałkami masła i syropem klonowym. Naczynie nie może dotykać powierzchni wody w garnuszku, a woda nie może gotować się zbyt intensywnie. Od czasu do czasu mieszając, stopić wszystkie składniki. Na końcu jeszcze raz wymieszać, aby otrzymać gładką polewę. Polewę przestudzić, a następnie jeszcze ciepłą oblać babkę.

SMACZNEGO!!!


2 thoughts on “Czekoladowa babka z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *