Babka marchewkowo-jabłkowa bez mąki pszennej

Pachnąca, wilgotna i bez mąki pszennej. Dzisiejsza babka jest nieco inna niż wszystkie. Nie jest puszysta, a raczej zbita, co nie przeszkadza w tym, że jest miękka. Jabłko i marchewka to składniki, które świetnie tutaj pasują. Podczas jedzenia można wyczuć delikatne chrupanie kaszy kukuydzianej. Mi bardzo smakuje, więc dzielę się przepisem z Wami. Choć być może, że nie wszyscy będą nią zachwyceni.
Ważne, żeby babkę pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia, ponieważ zaraz po upieczeniu jest bardzo miękka i łatwo może się połamać.

Babka marchewkowo-jabłkowa

Inspiracja: Pyszne Ciasta nr 4/2013

Składniki

250g marchewki
1 kwaśne jabłko
3 łyżki soku z cytryny
250g masła
180g cukru trzcinowego
100g płynnego miodu
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
5 jajek
50g mąki ziemniaczanej
100g mielonych migdałów
175g kaszy kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Babka marchewkowo-jabłkowa a

Formę keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 150°C.

Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Migdały, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kaszę kukurydzianą wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem, po czym dodać miód i dalej ucierać. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Stopniowo dodawać mąkę z kaszą, migdałami i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać starte marchewki i jabłko i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Na tym etapie masa nie wygląda zbyt zachęcająco.

Masę przelać do formy i piec przez 60-70 minut. Upieczoną babkę pozostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Babka marchewkowo-jabłkowa bez mąki pszennej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *