Babka kokosowa

Bardzo przyjemna babka do popołudniowej herbatki. Ciasto jest dość zbite, ale smakuje bardzo dobrze. Kandyzowane wiśnie w cieście nadają całości ciekawego smaczku i pięknie kontrastują z jasną całością.

kokosowa babka

Składniki:

200g masła
100g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 jajka
300g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek likieru pomarańczowego
100g wiórków kokosowych
100g kandyzowanych wiśni

Lukier:

100g cukru pudru
50ml gorącej wody

Dodatkowo:

kilka pokrojonych kandyzowanych wiśni

Wykonanie:

1. Formę do babki z kominkiem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180°C.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odstawić.
3. Kandyzowane wiśnie pokroić na połówki i obsypać mąką. Zapobiegnie to opadnięciu wiśni na dno ciasta.
4. Masło utrzeć z cukrem.
5. Dodawać po jednym jajku. Kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masłem.
6. Dodać ekstrakt z wanilii.
7. Stopniowo dodawać mąkę na przemian z sokiem cytrynowym i likierem pomarańczowym.
8. Na końcu dodać kokos i wiśnie i dokładnie wymieszać łyżką.
9. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
10. Wystudzić.
11. Przygotować lukier: miksując stopniowo dodawać wodę do cukru pudru. Dolać tyle wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Być może nie będzie konieczne użycie całej wody, a być może będzie trzeba dolać trochę więcej. Wszystko zależy od cukru pudru. Wodę można również zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy.
12. Gotowym lukrem polać całkowicie schłodzone ciasto. Udekorować wiśniami.

babka kokosowa

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *