Babka kawowo-migdałowa

Fantastycznie wilgotna i puszysta babka o smaku kawy i migdałów. Polana kawowo-migdałowym lukrem będzie stanowiła świetny dodatek do kawy lub herbaty. Polecam.

Babka kawowo-migdałowa

Składniki:

100g migdałów bez skórki*
3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso)
250g masła
250g cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów
150g mąki tortowej
50ml whisky, koniaku lub rumu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

200g cukru pudru
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z migdałów
50ml gorącej wody

Babka migdałowo-kawowa

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do babki dokładnie wysmarować masłem o obsypać bułką tartą.

Migdały zmielić niezbyt drobno, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Kawę rozpuścić w alkoholu, dodać ekstrakt z migdałów i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na gładką masą. Dodawać po jednym żółtku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Ucierać do uzyskania puszystej konsystencji. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę w trzech częściach na przemiennie z kawą, zaczynając i kończąc na mące.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta w trzech częściach i delikatnie wymieszać łyżką po każdej dokładce.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu babkę pozostawić w formie przez około 30 minut, następnie wyłożyć ją na talerz i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować lukier. Cukier puder przesiać i wymieszać z kawą. Wodę wymieszać z ekstraktem migdałowym. Do cukru stopniowo dodawać wodę i ucierać do momentu uzyskania porządanej konsystencji. Możliwe, że nie wykorzystacie całej wody lub będzie jej wręcz za mało. Wszystko zależy od cukru purdu. Lukier powinien być na tyle rzadki, aby rozlał się grubą warstwą po babce, ale jednocześnie na tyle gęsty, aby z niej nie spłynął.

Babkę można posypać posiekanymi lub zmielonymi migdałami.

* Jeśli macie migdały w skórkach, to należy zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10-15 minut. Po tym czasie skórka na migdałach nasiąknie i łatwo będzie można je obrać. Po obraniu migdały wysuszyć. Można nagrzać piekarnik do 80°C, włączyć termoobieg, migdały przesypać na papier do pieczenia i włożyć do piekarnika na 10-15 minut.
Można też wykorzystać migdały w płatkach, ale wtedy wyjdzie nieco drożej.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Babka kawowo-migdałowa

  1. Uwielbiam ciasta z taką lekko alkoholową nutą. Oczywiście nie chodzi o to, żeby było mocno czuć whisky czy koniak, ale żeby był taki lekko korzenny posmak. Narobiłaś mi ochoty i chyba upiekę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *