Babka herbaciana

Bardzo prosta i bardzo smaczna babka z herbatą i lekko rumową nutą. Babka, jak wszystkie babki, jest szybka w wykonaniu . Radziłabym jedynie wcześniej zaparzyć herbatę i namoczyć rodzynki w rumie.

Babka herbaciana

Składniki
wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

250g mąki tortowej
100g drobnego cukru
80g masła
1 żółtko
1 całe jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
200ml mocnej herbaty
60g rodzynek
80ml białego rumu

Lukier:

150g cukru pudru
2-3 łyżki mocnej herbaty

Herbaciana babka

2-3 godziny przed przystąpieniem do pracy zaparzyć herbatę – u mnie z trzech torebek, oraz zalać rodzynki rumem i przykryć. Te czynności można również wykonać dzień wcześniej wieczorem.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do babki (z kominem) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny. Dodać jajko i żółtko i miksować do uzyskania jasnej i puszystej masy. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, na przemian z herbatą, zaczynając i kończąc na mące. Na końcu dodać odsączone z rumu, osuszone i obtoczone w mące rodzynki. Wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 45-50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w formie na ok. 20 minut, następnie delikatnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować lukier. Do cukru pudru dodać łyżkę herbaty i miksować na wysokich obrotach. Herbatę dodawać do momentu uzyskania gęstego lukru. Natychmiast oblać nim babkę i pozostawić do zastygnięcia.

Babka herbaciana 1

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Babka herbaciana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *