Babka Earl Grey (Chiffon Cake)

Niezwykle delikatna, miękka i wilgotna babka herbaciana z cytrynową nutą. Ważne, aby przed jej przygotowaniem dokładnie przeczytać przepis. Nie jest to bowiem standardowy sposób przygotowania babki. Zaskoczeniem może być też to, że niczym nie smarujemy formy. W oryginalnym przepisie babka posmarowana jest kremem bezowym. Zastąpiłam go jednak polewą z syropem klonowym, która sprawdziła się tu idealnie.

Babka Earl Grey

Inspiracja: Anna Olson „Back to Baking”

Składniki:

2 torebki herbaty Earl Grey
185ml wrzącej wody
8 białek
szczypta soli
340g drobnego cukru
210g mąki tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
125ml oleju rzepakowego
5 żółtek
ziarenka z 1/2 laski wanilii
skórka otarta z 1 małej cytryny
90g mlecznej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej

Polewa:

125g masła
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki mleka w proszku

Babka Earl Grey 1

Torebki herbaty zalać wrzącą wodą i odstawić do wystudzenia (torebki zostawić w wodzie). Następnie wyciągnąć torebki i uzupełnić płyn tak, aby znowu było 185ml.

Piekarnik nagrzać do 160°C.

Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy będą już spienione, dodać ćwierć szklanki cukru i ubić. Masa nie ma być całkowicie sztywna. Odstawić.

Przesiać mąkę z pozostałym cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać ziarenka wanilii i skórkę z cytryny, dobrze wymieszać. Miksując na średnich obrotach dodawać po kolei wystudzoną herbatę, olej, po jednym żółtku. Miksować na wysokich obrotach aż masa zgęstnieje (około 4 minuty). Dodać stopioną czekoladę i zmiksować do połączenia się składników. Dodać ubitą wcześniej pianę w dwóch częściach i delikatnie wymieszać łyżką. Masa będzie dość rzadka. Ciasto przelać do formy na babkę z kominem (wysoka forma o średnicy 25cm). Piec przez 50-55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona.

Babkę razem z formą odwrócić do góry nogami i ułożyć na kratce kuchennej do wystudzenia. Ciasto przez cały czas ma pozostać w formie. Kiedy będzie już dobrze wystudzone, brzegi bardzo delikatnie odkleić od formy za pomocą noża (włożyć nóż w kilku miejscach pomiędzy babkę, a formę), następnie kilka razy postukać w wierzch, aby babka wyszła. Babka jest bardzo miękka i delikatna, więc najlepiej wyłożyć ją od razu na talerz, na którym będzie serwowana.

Przygotować polewę. Masło, syrop klonowy i cukier roztopić na wolnym ogniu mieszając – nie wolno zagotować. Zdjąć z palnika i dodać przesiane mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i polać babkę polewą. Pozostawić do zastygnięcia.

SMACZNEGO!!!


4 thoughts on “Babka Earl Grey (Chiffon Cake)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *