Babka cytrynowo-serowa

Jeśli chodzi o babki, to osobiście nie jestem ich wielką fanką. Lubię, ale najchętniej sięgam po ciasta z kremem. Jednak dla tej babki jestem gotowa zrobić wyjątek. Delikatna, puszysta, no i bajecznie wilgotna dzięki zawartości serka homogenizowanego. Cytrynowy smak nadaje jej świeżości, a widoczne gołym okiem ziarenka wanilii wytworności. Jeśli lubicie babki, to może okazać się, że ta jest Waszą ulubioną.

Babka cytrynowo-serowa

Składniki:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

3 jajka
200g drobnego cukru
150g masła
250g mąki tortowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250g waniliowego serka homogenizowanego
skórka otarta z 1 średniej cytryny
sok z 1/2 cytryny

Lukier:

200g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka gorącej wody

Babka serowo-cytrynowa

Piekranik nagrzać do 180°C. Foremkę do babki (z kominem) dokładnie wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać masło, a następnie ziarenka wanilii. Zmniejszyć obroty miksera i na zmianę dodawać po łyżce mąki i łyżeczce serka homogenizowanego.
Na samym końcu dodać sok i skórkę z cytryny i krótko zmiksować do połączenia się składników.
Masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę pozostawić w formie do wystudzenia, następnie ostrożnie przełożyć na talerz.

Przygotować lukier. Cukier puder przesiać. Sok z cytryny wymieszać z 1 łyżką gorącej wody i powoli wlewać do cukru pudru cały czas miksując lub intensywnie mieszając. Przez cały czas należy pilnować gęstości lukru. Jeśli uznamy, że jest już w sam raz, nie dolewać reszty płynu. Lukier powinien być na tyle rzadki, aby mógł nieco spłynąć po babce, a jednocześnie na tyle gęsty, aby mógł się na niej zatrzymać. Gotowym lukrem oblać babkę i pozostawić do zastygnięcia.

SMACZNEGO!!!


13 thoughts on “Babka cytrynowo-serowa

  1. Ja zaś mam na odwrót – babkami mogę się zajadać się bez przerwy (no, albo dopóki nie zatka 😉 Pięknie wygląda, a jeszcze cytrynowa należy do moich ulubionych 🙂

  2. Witam˘ Upieram babkę na Święta i wyszła bardzo sucha mimo tego, że autorka bloga zapewniała, że babka jest bardzo wilgotna… oczywiście nie o Pani bloga mi chodzi… Przypadkiem trafiłam na Pani bloga i wynalazłam tę babeczki…pewnie z dodatkiem serka homo generowanego jest faktycznie wilgotna…muszę ją upiec zaraz po Świętach, bo swoją jestem zawiedziona. Proszę mi powiedzieć czy mogę tak jak zawsze najpierw utrzeć masło z cukrem na puch a potem dopiero dodać jaka i reszta tak jak w przepisie? Nigdy nie uciekała najpierw jajek a potem masło i trochę obawiam się tego… pozdrawiam˘

    • Witam 🙂 Myślę, że można spróbować.
      Ale nie trzeba się bać ucierania najpierw jajek z cukrem, bo nawet jeśli po dodaniu masła masa będzie wyglądała na nieco zwarzoną, to po dodaniu mąki ten efekt znika i uzyskujemy gładkie ciasto i po upieczeniu jest ok. Ale proszę spróbować najpierw masło z cukrem, jeśli mimo wszystko jest Pani do tej metody bardziej przekonana 🙂 Życzę udanego wypieku i pozdrawiam 🙂

  3. Bardzo proszę o odpowiedź czy w przepisie nie ma błędu nt. mąki?
    chcę skorzystać z Pani przepisu, ale porównałam z innymi na tę babkę i inni dają 250 g mąki. czy na pewno należy użyć w Pani przepisie 150 g? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *