Babka cytrynowa

Kiedy chcę odpocząć od dość ciężkich ciast z kremem piekę babkę. A tę babkę będę piekła zdecydowanie częściej. Jest miękka, wilgotna i fantastycznie cytrynowa. Lukier, również cytrynowa, jeszcze podbija jej smak. Zdecydowanie polecam nie tylko na świąteczny stół.
Przepis dostałam od Pani Hani, której serdecznie za niego dziękuję, bo na pewno będzie jeszcze nie raz wykorzystywany.

cytrynowa babka

Składniki
(wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej)

200g masła
200g drobnego cukru
4 jajka
200g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna

Lukier:

100g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

babka cytrynowa

Formę do babki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180°C. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.

Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę w dwóch częściach. Następnie skórkę z cytryny i sok. Wymieszać do połączenia się składników.

Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Babka powinna być złota z wierzchu. Wystudzić.

Przygotować lukier. Cukier puder przesiać przez sito, dodać do niego sok z cytryny i dobrze zmiksować. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać jeszcze trochę soku lub gorącej wody. Jeśli będzie za rzadki, dodać więcej cukru pudru. Lukrem natychmiast polać babkę.

SMACZNEGO!!!

skomentuj


39 thoughts on “Babka cytrynowa

      • A ja mam pytanie, bo moj piekarnik jest bardzo dziwny i nawet drozdzowke trzeba piec w termoobiegu… Czy wyedy zmniejszyc temp. Pieczenia? Maz ma chote na babke cytrynowa ale zaczynam kiec watpliwosci czy sie uda, jesli nie mozna w termoobiegu piec…
        Pozdrawiam

        • Tak, z termoobiegiem trzeba zmniejszyć temperaturę o jakieś 20 stopni. Ale osobiście nie polecałabym termoobiegu – babka może wyjść za sucha, lub brązowa na wierzchu, a niedopieczona w środku. Ewentualnie można spróbować upiec ją w zwykłej prostokątnej formie na ciasto i wtedy z termoobiegiem.

  1. Wspaniały, prosty przepis- babka przepyszna! Z przymusu upiekłam w małej kwadratowej formie, ale i tak piekła się 50 minut. Pewnie dlatego, że dodałam margaryny miękkiej ( na oko 200g) i rozpuściłam ją. Poza tym dodałam sok z całej cytryny. Smak bardzo intensywny. Podana bez lukru (u mnie nikt nie lubi)
    Bardzo dziękuję za przepis, będę rozpowszechniać…jeśli wolno.

    • Bardzo dziękuję za komentarz 🙂 Ogromnie się cieszę, że babka smakuje. Oczywiście, proszę przekazywać przepis dalej – będzie mi bardzo miło 🙂

  2. Zabieram się jutro do pieczenia babki.A dokładnie mój syn się rwie do pieczenia 🙂 Proszę tylko o podpowiedź jak ustawić piekarnik tzn.termoobieg,góra-dół?

    • Bardzo się cieszę 🙂 Piekarnik nastawiamy na góra-dół, ale bez termoobiegu. Proszę też pamiętać, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej (trzeba je wyciągnąć z lodówki przynajmniej 1,5 godziny przed przystąpieniem do pracy) 🙂 Życzę udanych wypieków 🙂

  3. Witam, babka się piecze:) pytanko- jak najlepiej studzić? W piekarniku, na zewnątrz?/drzwiczki uchylone/,zamknięte? Pozdrawiam

    • Bardzo się cieszę 🙂 Studzić zdecydowanie na zewnątrz. Zostawić babkę w formie na jakieś 30 minut, potem delikatnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia 🙂

  4. Witam, piekłam dzisiaj babkę i chyba nikt mi nie uwierzy w efekt końcowy. Wydaje mi się, że wszystko robiłam wg przepisu a moja babka jest lekko brązowa. Co zrobiłam źle? ?

  5. Wczoraj upiekłam tą babeczkę na Święta. Wyszła bardzo smaczna. Będę korzystała z tego przepisu na pewno jeszcze wiele razy. Polecam 🙂

    • To powiem szczerze, że nie mam bladego pojęcia dlaczego tak się stało. Może dodała Pani sody zamiast proszku do pieczenia? Albo gdzieś zaplątało się kakao? A smakuje przynajmniej tak jak powinna? 🙂

  6. Rzeczywiście dodałam sody, ale nie miałam bladego pojęcia, że ma to takie znaczenie .Cóż mój błąd. Generalnie ciasto jest bardzo dobre. Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam ?

  7. Czy to normalne, ze po utarciu masla z cukrem masa wygladala na zwazona? Skladniki byly w temp pokojowej.
    Casto wyszlo w formie dosc niskie (dluga forma na babke) dobrze przypieczone gora (przykrylam papierem) ale dosyc tluste jak na moj gust. Czy dodanie wiecej maki moglo by pomoc te tlustosc zgubic?
    A propos: gosciom ciasto smakowalo:)

    • Czasem tak się zdarza, więc tym bym się nie martwiła. Ciasto wychodzi w sumie dość niskie – można użyć nieco mniejszej formy, aby było wyższe. Nie dodawałabym więcej mąki, a jedynie zmniejszyłabym ilość masła o 50g, jeśli było za dużo, choć u mnie nie było problemu z tym, że babka była za tłusta. Może za długo ciasto było mieszane po dodaniu mąki?

  8. Bardzo dobry przepis – prosty, a ciasto zawsze wychodzi. (pisze to laik w temacie pieczenia i gotowania). Mnie też masa po dodaniu jajek wyglądała kilka razy na zważoną (nie mam pojęcia dlaczego), ale ciastu to nie zaszkodziło:)

    Z reguły babkę polewam lukrem i tu miałam ogromne zaskoczenie. Nigdy nie sądziłam, że można spartolić lukier ale już wiem, że można. Moich kilka pierwszych babek miało lukier błyszczący, taki jak powinien być. Zdobienia wyszły super (samochody, motyle, robię kolorowe lukry ze względu na dzieci)), nic się nie zlewało etc. Raz kupiłam cukier puder gotowy plus oczywiście sok z cytryny i to był dramat. Już na etapie ucierania on jakby się rozwarstwiał, był matowy. Zwykłych pasków się nie dało zrobić (nie chodzi, że lukier był za rzadki), po wyschnięciu (to za dużo powiedziane) nie miał tej takiej ‚skorupki’ był matowy jakby z mikroskopijnymi dziurkami, a paski ‚rozlały’. Zamiast ładnie ozdobionej babki wyszedł ‚bohomaz’ nie zachęcający do jedzenia. Szkoda tylko wysiłku pieczenia. Dziś zrobiłam ciasto ponownie i wszystko ok. ale cukier puder użyłam inny. Macie pojęcie dlaczego tak się stało?

    • Cieszę się, że przepis się sprawdza 🙂 Co do lukru, to do cukrów specjalnych na lukier często dodawana jest glukoza, która może powodować, że lukier nie zasycha. Może o to chodzi. Na opakowaniu cukru do polew (przynajmniej tym, który widziałam) jest instrukcja, aby użyć wody. Być może sok z cytryny jakoś inaczej działa na tego typu cukier. Pozdrawiam 🙂

  9. witam pierwszy raz robiłam to ciasto i wyszło świetnie polecam przepis ! popełniłam jedynie błąd przy wyciąganiu ciasta chyba za szybko chciałam wyjąć z formy albo tłuszczu za mało i bułki tartej podsypałam bo mi jedna polowa wyszła a druga została przyklejona do formy 🙂 kiedy przewracacie do ”góry nogami ”jak jest zimne już ciasto?

    • Bardzo się cieszę, że babka wyszła i że smakowała 🙂 Jeśli chodzi o wyciąganie z formy, to rzeczywiście lepiej jest poczekać, aż ciasto wystygnie. Kiedy jest jeszcze ciepłe, jest dość miękkie i wilgotne, więc może się rwać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *