Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem

Dziś mam dla Was maleńkie cudeńka, które poprawią nawet najgorszy humor. Delikatne, orzechowe kruche ciasto, ze sporą ilością kakaowej masy na bazie mleka w proszku. A w samym środku miła niespodzianka w postaci kajmaku.
Z podanych składników przygotujecie 24-28 babeczek, w zależności od głębokości foremek, jakimi dysponujecie.

Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe

Składniki

Ciasto:

100g mielonych orzechów laskowych
150g mąki tortowej
125g zimnego masła
6 łyżek drobnego cukru
1 zimne jajko

Nadzienie czekoladowe:

250g masła
1 szklanka cukru pudru
125ml wody
3 łyżki kakao
250g pełnotłustego mleka w proszku

Dodatkowo:

300-400g kajmaku
50g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem

Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misie, przesiekać nożem do uzyskania niewielkich grudek (trzeba zadbać o to, aby nie było widocznych grudek masła w cieście). Następnie szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wycinać krążki nieco większe od górnej średnicy foremek. Krążkami ciasta wyłożyć foremki, nadmiar odciąć. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem – zapobiegnie to jego wybrzuszaniu się. Piec przez 15 minut (brzegi powinny być jasno złote, a całość matowa), wystudzić.

Do każdej babeczki nakładać po niepełnej łyżeczce kajmaku.

Masło, wodę, cukier puder oraz kakao przełożyć do garnuszka i mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dobrze połączą – nie może być żadnych grudek. Garnuszek zdjąć z ognia, do masy dodać całe mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Powstanie gładka masa. Odstawić do wystudzenia (ok. 30-40). Nie studzić zbyt długo, bo masa całkiem stężeje, a tego na tym etapie nie chcemy. Od czasu do czasu masę należy wymieszać. Kiedy już zgęstnieje, nakładać na babeczki i posypać posiekanymi orzechami.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem

  1. Babeczki pyszne. Krem – rewelacja. połączenie smaków – super. Oby więcej takich przepisów!:) To kolejny wypróbowany przepis, który mnie nie zawiódł. Po małej wpadce z ciastem z wafelkami z Prince Polo prawdziwa przyjemność dla podniebienia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *