Kokosowe babeczki

Jeśli lubicie kokos, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. To istny kokosowy raj. Babeczki zawierają mleko kokosowe i wiórki kokosu, co nadaje im intensywny kokosowy smak. Są idealnie wilgotne i miękkie, z lekką waniliową nutą. To jeden z tych wypieków, po który sięga się z myślą „jeszcze tylko jedna”, a kończy się co najmniej kilkoma. To wiem akurat z doświadczenia 😛
Przepis znalazłam na blogu Crumbs and Cookies, jednak krem na bazie bezy szwajcarskiej jest dla mnie nieco za słodki i za ciężki, dlatego zdecydowałam się na krem z mascarpone – mój ulubiony.

babeczki kokosowe z

Składniki

Babeczki:

250g mąki tortowej
280g drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
170g masła
6 białek (dużych jajek)
3/4 szklanki + 1 łyżka mleka kokosowego
3/4 szklanki + 1 łyżka kokosu
1 laska wanilii

1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
2. Blaszkę do babeczek wyłożyć papilotkami.
3. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać i przesiać do misy miksera.
4. Dodać masło i ucierać aż uzyskamy konsystencję grubej bułki tartej.
5. Połączyć białka, mleko kokosowe i kokos.
6. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć ziarenka i dodać je do masy białkowo-kokosowej. Dobrze wymieszać, żeby ziarenka nie tworzyły grudek i były dobrze rozprowadzone.
7. Połowę masy dodać do mąki, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać drugą połowę i znów zmiksować do połączenia składników.
8. Masę przełożyć do papilotek zostawiając ok. 5mm od góry. Ciasto nie rośnie zbyt mocno.
9. Piec przez 18-20 minut lub do suchego patyczka.
10. Babeczki wyciągnąć z blaszki i ustawić na kratce do wystygnięcia.

Krem:

200g serka mascarpone
150ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu

1. Cukier puder połączyć ze śmietan-fixem. Odstawić.
2. Śmietankę ubić z serkiem mascarpone.
3. Pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę zmiksować.

Dodatkowo:

3-4 łyżek kokosu

1. Kokos uprażyć na suchej patelni, aż nabierze złotawego koloru.

Wykonanie:

1. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką.
2. Dekorować babeczki.
3. Babeczki posypać uprażonym i wystudzonym kokosem.

babeczka kokosowa

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Kokosowe babeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *