Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego

Miękkie i puszyste, o intensywnym czekoladowym smaku. Udekorowane lekkim kremem z masła orzechowego. Czegóż chcieć więcej?
Podane składniki wystarczą na zrobienie ok. 18 dużych babeczek. Jeśli macie standardowe papilotki, to babeczek wyjdzie więcej i trzeba będzie zwiększyć ilość kremu.
Ciasto z powodzeniem można również upiec w tortownicy.

Babeczki czekoladowe

Składniki

Babeczki*

120g ciemnego kakao
250ml wrzątku
125ml mleka
1 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
125g masła
275g cukru muscovado
165g drobnego cukru białego
125ml oleju rzepakowego
4 jajka
280g mąki tortowej
1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

50g masła
150g masła orzechowego
100g śmietankowego serka do kanapek
100g cukru pudru

Czekoladowe babeczki

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Kakao zalać wrzątkiem i dobrze wymieszać. Dodać mleko, ponownie wymieszać i odstawić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i dwa razy przesiać.

Masło utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli wlewać olej. Następnie dodawać po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać 1/3 mąki z sodą, zmiksować do połączenia się składników. Dodać połowę masy kakaowej, znów krótko zmiksować. Wsypać 1/3 mąki, następnie resztę masy kakaowej i na końcu resztę mąki. Po każdym dodatku krótko miksować na wolnych obrotach. Masę przelać do papilotek do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Jeśli pieczecie ciasto w tortownicy, czas pieczenia będzie wynosił około 35-45 minut. Całkowicie wystudzić.

Przygotować krem. Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Oba masła utrzeć na puch. Dodać serek i zmiksować na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Dodać połowę przesianego cukru pudru i łyżkę śmietanki, zmiksować. Dodać drugą połowę cukru i kolejną łyżkę śmietanki. Miksować do uzyskania gładkiego kremu, ale niezbyt długo. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować babeczki.

*Przepis na ciasto na babeczki pochodzi z książki: Tea with Bea

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Czekoladowe babeczki z kremem z masła orzechowego

  1. Świetny przepis?Ja dokonałam modyfikacji i użyłam mąki kokosowej ?Wyszły równie smaczne pulchne chociaż bardziej sypkie ???

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *