Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

Rozszalałam się z owocami ostatnio. Ale przechodząc koło tych wszystkich straganów pachnących truskawkami, jagodami, malinami i innymi dobrodziejstwami lata trudno jest się powstrzymać. Dziś mój wybór padł na babeczki z jagodami i owocami, które otrzymały bardzo pochlebne recenzje od osób, na których je testowałam. Mając więc nadzieję, że ich miłe słowa nie były wypowiedziane tylko po to, żeby sprawić mi przyjemność, dzielę się przepisem z Wami. Są to kruche babeczki, wypełnione kremem budyniowym i obsypane owocami. Pyszne!

Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

Kruche ciasto

250g mąki tortowej
125g zimnego masła
6 łyżek drobnego cukru
1 zimne jajko

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać na stolnicę.
2. Dodać masło pokrojone w małe kosteczki, cukier i jajko. Przesiekać składniki nożem aż ciasto będzie miało formę drobnych grudek.
3. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą lub papier do pieczenia i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
5. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5mm. Wycinać kółka odrobinę większe niż górna średnica foremek.
6. Foremki wyłożyć ciastem, docisnąć lekko brzegi, nakłuć widelcem.
7. Piec przez 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko przyrumienione.
8. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać chwilkę aż babeczki lekko ostygną, następnie wyciągnąć je z foremek i przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

W międzyczasie przygotować krem.

Krem budyniowy

1 1/2 szklanki mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
ziarna z 1/2 laski wanilii
135g śmietanki kremówki

Dodatkowo

maliny
jagody

Wykonianie:

1. Szklankę mleka zagotować z cukrem i wanilią.
2. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodać do gotującego się mleka i intensywnie mieszać aż masa nabierze konsystencji budyniu.
3. Odstawić do wystygnięcia. Powierzchnię gorącego budyniu należy przykryć folią, żeby nie powstała skorupa.
4. Śmietankę ubić i połączyć z wystudzonym budyniem.
5. Na każdą babeczkę nałożyć 1-2 łyżeczki kremu.
6. Na krem wyłożyć owoce. Można posypać jeszcze cukrem pudrem przed podaniem.

Z podanych składników wychodzi około 24 babeczek o górnej średnicy 6cm.

IMG_0010

SMACZNEGO!!!


18 thoughts on “Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

  1. Jezu…. Przepyszne. Lepszych to chyba nawet w cukierniach nie jadałam od ostatnich 15 lat! Trzeba wiedzieć, że sprawdzam babeczki owocowe od lat 20… w każdej cukierni, a ostatnio w internecie. Gratuluje przepisu

      • Ludzie!!! Nie promujcie proszę, przy tak pysznych słodkościach, cukier wanilinowy – przecież to sama chemia, szukajcie cukru waniliowego albo róbcie go sami

        • Dlatego właśnie użyłam określenia „dobrego cukru waniliowego”, a nie wanilinowego 🙂 Nie używam cukru wanilinowego i nie polecam używania go innym. Pisząc „cukier waniliowy” mam na myśli ten z prawdziwą wanilią. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Czy one nie „zjeżdżają” z foremek?
    U mnie podczas pieczenia właśnie tak się dzieje, przez co są niskie, nierówne i brzydkie (pomimo nakłuwania). Ostatnio nawet bawiłam się z wycinaniem kółek z papieru i obciążaniem fasolkami, ale za dużo przy tym roboty…
    Nie próbowałam piec z tego przepisu, ale boję się, że będzie tak samo…
    Dodam, że mam metalowe foremki i staram się dokładnie wylepiać je ciastem.

    • Proszę spróbować niczym nie smarować foremek. Ciasto powinno też być dobrze schłodzone przed nałożeniem do foremek i wstawieniem do piekarnika. Zawsze nakłuwam je kilka razy. Zjeżdża, ale tylko odrobinę. Babeczki wyglądają tak, jak na załączonym do przepisu zdjęciu, więc chyba nie najgorzej 🙂 Mam nadzieję, że tym razem się uda 🙂

  3. Dziękuję za odpowiedź, jeszcze poprzeszkadzam 😉
    Chcę zrobić kruche rurki i nadziewać je tą masą budyniową. Tylko w jaki sposób połączyć budyń z ubitą śmietaną? Boję się, że da się to zepsuć…
    Chyba, że nadziewając rurki lepiej dodać budyń do masła (klasycznie)?

  4. Witam, czy moge te babeczki przygotowac wczesniej, 2 dni przed podaniem i przechowywac je w lodowce? Czy wytrwają?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *