Babeczki waniliowe

Dziś zdradzam Wam przepis na moje absolutnie ulubione babeczki waniliowe. Zakochałam się w nich od pierwszego kęsa. Połączenie mocno waniliowej babeczki z równie waniliowym kremem stanowi prawdziwą ucztę dla moich kubków smakowych. W babeczkach wyraźnie widoczne są ziarenka wanilii, co sprawia, że są jeszcze bardziej interesujące. Miękkie ciasto i rozpływający się na języku pyszny smak wanilii sprawia, że sięga się po kolejną.
Przepis na ciasto babeczkowe wyszukałam na blogu Cupcake Project.

babeczka waniliowa

Babeczki:

225g drobnego cukru
1 laska wanilii
175g mąki tortowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
57g masła w temperaturze pokojowej
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
75g kwaśnej śmietany 18%
60ml oleju roślinnego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
160ml mleka 3,2%

1. Nagrzać piekarnik do 180°C.
2. Blachę do babeczek wyłożyć papilotkami.
3. W miseczce połączyć cukier i ziarenka z całej laski wanilii. Rozetrzeć w palcach tak, aby nie było grudek wanilii. Odstawić na chwilę, aby cukier miał możliwość przejścia zapachem i smakiem wanilii.*
4. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
5. Do mąki dodać cukier z wanilią i wymieszać.
6. Dodać masło i miksować na średnich obrotach przez ok. 3 min. Ponieważ masła jest niewiele, uzyskamy konsystencję bułki tartej. Tak ma być!
7. Widelcem rozkłócić jajka razem ze śmietaną, olejem i ekstraktem z wanilii do uzyskania jednolitej masy. Odstawić.
8. Dodać masę jajeczną i wymieszać tylko do momentu, kiedy składniki się połączą.
9. Powoli dolewać mleko i zmiksować tylko do połączenia składników. Masa będzie dość rzadka. Tak powinno być.
10. Napełnić papilotki mniej więcej do połowy wysokości i piec przez 14 min. U mnie te 14 minut w zupełności wystarczy, ale dla pewności można sprawdzić patyczkiem.
11. Po chwili wyciągnąć z blaszki i umieścić na kratce do całkowitego wystudzenia.

* Jeśli ktoś nie wie jak należy wydobyć ziarenka z laski wanilii, tutaj jest filmik instruktażowy.

Krem waniliowy

500g serka mascarpone (musi być zimny)
1 laska wanilii
100g świeżych lub mrożonych malin
2 łyżki cukru pudru

1. Maliny umieścić w garnuszku, dolać odrobinę wody i gotować na wolnym ogniu do momentu kiedy cały płyn odparuje. Teraz należy maliny przetrzeć przez sito. Uzyskamy kilka łyżek malinowego puree. Odstawić do ostygnięcia.
2. Serek podzielić na dwie części po 250g.
3. Do jednej części dodać ziarenka z połowy laski wanilii i łyżkę cukru pudru. Delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia składników.
4. Do drugiej części dodać ziarenka z połowy laski wanilii, łyżkę cukru pudru i malinowe puree. Wymieszać.
5. Kremy przełożyć do dwóch osobnych rękawów cukierniczych i dekorować babeczki.

SMACZNEGO!!!

[shopeat_button]

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *