Babeczki galicyjskie

Jutro Dzień Mamy. A więc już dziś należy zacząć przygotowania słodkości, który wywołają uśmiech na buziach naszych mam. Moją propozycją są babeczki galicyjskie. Przepyszne, mocno orzechowe ciasto uzupełnia maślany krem kawowy. Nie dodaje się tutaj mąki – tę funkcję spełniają zmielone orzechy. Samo ciasto nie wymaga użycia miksera, jest dość szybkie w przygotowaniu i naprawdę bajeczne w smaku. Jest dość treściwe, ale nie nazwałabym go ciężkim. Każdy kęs to symfonia zapachu i smaku orzechów. Pod kremem kawowym kryje się mała porzeczkowa niespodzianka, która równoważy słodycz kremu. Ja nie mogę się oprzeć.
Inspiracją do wykonania tych babeczek był przepis na tort galicyjski z programu Łakocie Bożeny Sikoń.

1

Ciasto:

250g orzechów włoskich
150g cukru pudru
starta skórka z niewielkiej cytryny
5 jajek

1. Piekarnik nagrzać do 170°C.
2. Foremkę na babeczki wyłożyć papilotkami.
3. Orzechy zmielić.
4. Połączyć zmielone orzechy, cukier puder i skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić na kilka godzin w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
5. Jajka skłócić widelcem i dodać do orzechów i cukru. Wymieszać.
6. Papilotki napełnić ciastem prawie do pełna. Zostawić około 7-8mm od góry.
7. Piec przez 25 minut lub do suchego patyczka.
8. Po upieczeniu chwilkę odczekać i wyłożyć babeczki na kratkę do wystudzenia.

Z podanych składników wychodzi 15 babeczek.

Krem:

113g masła w temperaturze pokojowej
60g kremowego serka typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
30g kakao
1 łyżka rozpuszczalnej kawy espresso (w proszku) rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłej kremówki*
25ml kremówki
150-200g cukru pudru**
szczypta soli

1. Utrzeć masło z serkiem.
2. Dodać kakao i rozpuszczoną w śmietanie kawę espresso.
3. Dodać cukier w dwóch częściach, dodając po każdej odrobinę śmietany.
4. Dodać sól, zmiksować.
5. Dolać tyle śmietanki, żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
6. Zmiksować jeszcze przez minutę lub dwie, aż krem będzie gładki, ale uważać, żeby się nie zważył.

* Musi to być kawa espresso. Zwykła kawa rozpuszczalna nie nada takiego smaku.
** Właściwie cukru dodajemy według uznania. W oryginalnym przepisie jest go aż 450g. Dla mnie jednak jest to zdecydowanie za dużo.

Dodatkowo:

kilka łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki

1. Na środek każdej babeczki nałożyć ok. 1/4 – 1/2 łyżeczki dżemu.
2. Dekorować babeczki kremem przy pomocy rękawa cukierniczego zakrywając dżem.
3. Można posypać babeczki posiekanymi orzechami włoskimi uprażonymi na suchej patelni.

SMACZNEGO!!!

[shopeat_button]

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Babeczki galicyjskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *