Babeczki czekoladowe

Czekolada kojarzy mi się z miłością, a miłość z walentynkami. Stąd babeczki czekoladowe idealne na walentynkowy wieczór. Fantastyczne czekoladowe ciasto udekorowane maślanym kremem czekolodowo-orzechowym, a to wszystko skropione cudownym sosem z mlecznej czekolady z pomarańczą firmy Atkins and Potts. Jakby komuś było mało, to babeczki udekorowane są boskimi Pralinami Truflowymi J’aime le Chocolat.
Sos, którego dziś użyłam, wykonany jest z belgijskiej czekolady z dodatkiem olejku pomarańczowego. Ciekawy dodatek do babeczek, naleśników czy też lodów. Jeśli ktoś lubi połączenie czekolady i pomarańczy, na pewno ten produkt przypadnie mu do gustu. Sos jest kremowy i delikatny, szczelnie zamknięty w szklanej buteleczce. Przed użyciem należy go nieco podgrzać. Wystarczy 1 minuta w mikrofalówce i jest gotowy.
Jeśli zaś chodzi o czekoladki, to cóż… Zjadłam jedną i przepadłam. Pyszne, kremowe, orzechowe nadzienie oblane wyśmienitą czekoladą. A w środku każdego serducha niespodzianka! Znakomita chrupka zbożowa 😀
Wszyscy zajadający się dzisiejszymi babeczkami zaczynali właśnie od czekoladki i byli zachwyceni.
Opakowanie jest dość małe (107g), ale myślę, że jest to idealny prezent dla ukochanej osoby. Każda czekoladka w pudełku opakowana jest w foliowy papierek, co dodaje elegancji całości.

Oba produkty można zakupić w Fine Food Store.

z czekoladką

Składniki

Babeczki*

100g mąki tortowej
20g kakao
140g drobnego cukru
1 1/2 proszku do pieczenia
szczypta soli
40g masła w temperaturze pokojowej
120ml maślanki
1 jajko

Krem maślany:

150g masła w temperaturze pokojowej
300g cukru pudru
2-3 łyżki kremu czekoladowo-nugatowego
50ml letniego mleka

Dodatkowo:

Praliny Truflowe J’aime le Chocolat

Sos z mlecznej czekolady z pomarańczą

czekoladka

Wykonanie:

1. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, piekarnik nagrzać do 180°C.
2. Mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło zmiksować razem do konsystencji mokrego piasku.
3. Powoli dolać maślankę i miksować tak długo, aż składniki dobrze się połączą.
4. Dodać jajko, dobrze zmiksować.
5. Masę przelać do papilotek do 2/3 wysokości.
6. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić.
7. Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masą.
8. Dodawać na zmianę mleko i krem czekoladowo-nugatowy i dokładnie zmiksować.
9. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i dekorować babeczki.
10. Wykończyć sosem czekoladowym i pralinami.

Babeczki należy przechowywać w lodówce, jednak co najmniej 30 minut przed podaniem należy wystawić je do temperatury pokojowej. Wtedy krem będzie smaczniejszy.

* Przepis na ciasto pochodzi z The Hummingbird Bakery Cookbook

czekoladowe babeczki

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

14 thoughts on “Babeczki czekoladowe

  1. Wyglądają cudownie 🙂 dzisiaj będę je robić (mam nadzieje ze mi wyjdą). Ile babeczek z tego przepisu wychodzi?

    • To zależy od wielkości papilotek. Zazwyczaj wychodzi od 9 do 12 babeczek. Życzę udanego pieczenia 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Witam 🙂 Można użyć np. 1-2 łyżki kakao przesianego przez sito lub rozmieszanego w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzonego. Jeśli z wodą, to powinna powstać z tego taka gęsta pasta. Ważne, by była dobrze rozmieszana i nie miała grudek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *