Aromatyczne babeczki marchewkowe

Ostatnio zostałam poproszona o zrobienie babeczek, które byłyby odpowiednie na finał szkolnej akcji propagującej zdrowe żywienie. Najpierw pomyślałam, że babeczki i zdrowe żywienie nie koniecznie idą w parze. Zaraz potem jednak do głowy przyszły mi babeczki marchewkowe. Teraz pozostało tylko wybrać odpowiedni przepis. A jak wiadomo przepisów na ciasta marchewkowe jest mnóstwo. Zdecydowałam się na przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, gdyż pomimo tego, że sama jeszcze nigdy go nie wypróbowałam, słyszałam i czytałam mnóstwo bardzo pozytywnych opinii na jego temat. No i wybór był jak najbardziej trafny. Podobno babeczki zniknęły ze stoiska w jakieś 2-3 minuty po tym jak się pojawiły. Co mnie bardzo ucieszyło. Misja została więc zakończona sukcesem. Jedyną rzeczą, która mogłaby się kłócić z ideą zdrowego żywienia był krem, jak najbardziej kaloryczny i raczej niezbyt zdrowy. Za to jaki pyszny ;). Gdyby ktoś się uparł, krem zawsze można ściągnąć 😛 Jeśli chodzi o mnie, to zostawiłam jedną babeczkę dla siebie, żeby chociaż spróbować. Moje wrażenia były następujące: wilgotne, chrupiące orzeszkami ciasto przepełnione cudnym aromatem przypraw. Niebo w gębie. Już nie wspomnę o tym, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera, co pozwoliło mi na wykonanie babeczek o 5 rano. I chyba nie muszę mówić, że biorąc pod uwagę wszystkie powyższe czynniki, stało się moim ulubionym ciastem marchewkowym.

babeczki marchewkowe

Ciasto:

2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich (może też być rzepakowy)
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów
1/2 szklanki posiekanych odsączonych ananasów z puszki
1 szklanki marchwi startej na średnich oczkach

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Piekarnik nagrzać do 175°C., blachę na babeczki wyłożyć papilotkami.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać przyprawy i wymieszać.
3. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka razem z olejem.
4. Połączyć jajka z suchymi składnikami i wymieszać.
5. Dodać marchew, orzechy włoskie i ananasy i wymieszać łyżką.
6. Napełnić papilotki masą mniej więcej do wysokości 3/4 (ok. 1 1/2 łyżki)
7. Piec przez 18-20min lub do suchego patyczka.

Krem:

125g kremowego serka typu Philadelphia
90g masła w temperaturze pokojowej
300g cukru pudru
1/4 łyżeczki cynamonu
kilka ćwiartek orzechów włoskich do dekoracji

1. Masło utrzeć z cukrem i cynamonem do otrzymania zbitej, jednolitej masy.
2. Dodać cały serek i zmiksować na puszystą masę. Uważać, żeby nie miksować za długo, żeby krem się nie zważył.
3. Napełnić rękaw cukierniczy masą i dekorować babeczki.
4. Na wierzch każdej babeczki ułożyć ćwiartki orzechów włoskich.

SMACZNEGO!!!


3 thoughts on “Aromatyczne babeczki marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *